Českí poslanci odsúhlasili výdaj minimálne dvoch percent HDP na obranu. Schvaľovať ho budú ešte senátori

ta3 TASR
21.4.2023 11:16

Poslaneckou snemovňou Parlamentu ČR prešiel v piatok návrh zákona, ktorý zakotvuje vynakladanie minimálne dvoch percent HDP ročne na obranu. Platiť by mal od júla a ovplyvnil by rozpočet na budúci rok. Schvaľovať ho budú ešte senátori.

Českí poslanci odsúhlasili výdaj minimálne dvoch percent HDP na obranu. Schvaľovať ho budú ešte senátori
TASR/Michal Svítok

Zámer vynakladať aspoň dve percentá HDP ročne na obranu podporilo aj opozičné hnutie ANO. Naopak zástupcovia hnutia Sloboda a priama demokracia (SPD) boli proti a chceli, aby Snemovňa návrh zákona zamietla. Hnutie ANO však zdôraznilo, že pre rezort obrany pôjde o skokové navýšenie financií. "Nepochybujem o tom, že by armáda nevedela, na čo by tieto finančné prostriedky mala použiť," povedala ministerka obrany Jana Černochová.

Ministerka ďalej uviedla, že všetky doterajšie škrty v štátnom rozpočte za uplynulé roky si odnášala armáda. Jej "vnútorný dlh" bol v roku 2010 podľa jej slov viac než 100 miliárd korún. Zdôraznila tiež, že Česko je s tohtoročným rozpočtom vyčleneným na obranu šiestou krajinou od konca. "Už nás preskočilo aj Turecko, hoci tohtoročný rozpočet smeruje k 1,5 percentám HDP," dodala.

Podľa údajov rezortu obrany by jeho príjmy mohli v budúcom roku vzrásť o 21,5 miliardy korún. Doteraz sa počítalo s výdajmi 130 miliárd korún. Česko sa k výdaju minimálne dvoch percent HDP na obranu ročne zaviazalo v Severoatlantickej aliancii. Túto povinnosť však nemalo zakotvenú v zákone a reálne takýto objem financií na obranu nevynakladalo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok