Stoltenberg: Ukrajina raz vstúpi do NATO, prioritou je teraz porážka Ruska

ta3 čtk
21.4.2023 10:39

Ukrajina sa raz stane členom Severoatlantickej aliancie, teraz je ale prioritou, aby krajina dokázala zvíťaziť nad Ruskom. V piatok to pred začiatkom zasadnutia takzvanej kontaktnej skupiny pre Ukrajinu povedal na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Stoltenberg vyzval Južnú Kóreu, aby zintenzívnila vojenskú podporu Ukrajiny. Žiada ju o vyvážanie zbraní
TASR/AP

"Všetci členovia NATO sa zhodli, že Ukrajina sa stane členom aliancie, teraz je ale hlavným cieľom víťazstvo Ukrajiny," povedal Stoltenberg. Podľa neho bude nevyhnutné, keď skončí vojna medzi Ukrajinou a Ruskom, aby bol Kyjev vojensky dostatočne silný. Také vojenské odstrašenie je podľa Stoltenberga cestou, ako môže Ukrajina predísť ďalšiemu prípadnému napadnutiu.

Stoltenberg vo štvrtok navštívil Kyjev, kde rokoval okrem iného s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Ten vyzval NATO, aby aliancia čo najskôr pozvala Ukrajinu do svojich radov. Otázka vstupu Ukrajiny do aliancie sa bude preberať na júlovom summite NATO vo Vilniuse, kam Stoltenberg Zelenského pozval. Šéf NATO v Kyjeve povedal, že prioritou je teraz víťazstvo Ukrajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok