Sudánske polovojenské oddiely súhlasili s trojdňovým prímerím, armáda ho nekomentovala

ta3 TASR
21.4.2023 07:30

Polovojenské Jednotky rýchlej podpory (RSF), ktoré už takmer týždeň v Sudáne bojujú s armádou o moc, súhlasili so 72-hodinovým prímerím pri príležitosti moslimského sviatku íd al-fitr. Platiť malo začať od šiestich hodín ráno, predchádzajúce dohovory na pokoji zbraní ale obe strany porušili. Armáda prímerie nekomentovala, uviedla agentúra Reuters.

Sudánske polovojenské oddiely súhlasili s trojdňovým prímerím, armáda ho nekomentovala
TASR/AP

Chartúmom, hlavným dejiskom bojov, ktoré sa inak rozhoreli naprieč Sudánom, piatok skoro ráno pred vyhlásením prímeria otriasalo bombardovanie a delostrelecké ostreľovanie. Obe strany po sebe strieľali aj niekoľko minút pred šiestou, uviedol zo severu metropoly korešpondent stanice Al-Džazíra.

"Primerie súvisí s požehnaným sviatkom íd al-fitr, ... aby sa otvorili humanitárne koridory pre evakuáciu občanov a aby mali možnosť stretnúť sa so svojimi rodinami," uviedli RSF vo vyhlásení. Armádu predtým v noci na piatok kritizovali, že aj napriek dohodnutému pokoju zbraní naďalej útočia. K trojdňovému pokoju zbraní pri príležitosti moslimského sviatku vo štvrtok vyzval generálny tajomník OSN António Guterres aj americká diplomacia.

Boje v Sudáne prepukli minulú sobotu a doteraz si vyžiadali najmenej 350 životov. Na čele znepriatelených skupín sú bývalí spojenci, generáli Abdal Fattáh Burhán, veliteľ armády, a šéf RSF Muhammad Hamdan Dagalo, ktorí spoločne zorganizovali vojenský prevrat, ktorý v októbri 2021 zmaril krátky prechod Sudánu k civilnej vláde. Pôvodne sa polovojenské jednotky mali s armádou zlúčiť na základe medzinárodne zaštítenej dohody, ktorá mala zaistiť prechod k civilnej vláde. Šéf sudánskej armády Burhán teraz nariadil rozpustenie polovojenských RSF a označil ich za povstalcov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok