Rusko ukončilo manévre Tichomorskej flotily. Nacvičovali ničenie ponoriek, ako aj odrážanie raketových útokov

ta3 TASR
20.4.2023 20:31

Rusko vo štvrtok ukončilo previerku bojovej pripravenosti svojej Tichomorskej flotily v podobe predtým neohlásených námorných cvičení. Oznámilo to vo štvrtok ruské ministerstvo obrany.

Flotila Rusko IS 1140px (Twitter/RobPulseNews)
Twitter/RobPulseNews

Nečakané manévre flotily so základňou vo Vladivostoku oznámil minulý týždeň minister obrany Sergej Šojgu. Zúčastnilo sa na nich viac ako 25-tisíc vojakov, 89 lietadiel a vrtuľníkov a tiež 167 plavidiel vrátane 12 ponoriek. Informuje TASR podľa správ agentúr Reuters a AFP. "Tieto cvičenia potvrdili vysokú pripravenosť Tichomorskej flotily odraziť agresiu prípadného nepriateľa z oceánu či mora," uviedol rezort obrany vo vyhlásení.

Manévre sa konali v Japonskom, Ochotskom a Beringovom mori. Ruské sily nacvičovali vyhľadávanie a ničenie ponoriek, ako aj odrážanie rozsiahlych raketových a leteckých útokov. Popritom útočili raketami, torpédami a delostrelectvom na ciele na súši i na mori. Na manévroch sa zúčastnili aj strategické bombardéry, ktoré v strednej časti Tichého oceánu simulovali útoky na nepriateľské ciele. Cvičenia sa uskutočnili v čase zvýšeného napätia v takzvanom ázijsko-tichomorskom regióne. V oblasti nedávno prebehli spoločné vojenské cvičenia USA a Južnej Kórey, ktoré nasledovali po severokórejskom teste medzikontinentálnej balistickej rakety.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok