Rusko preveruje silu Tichomorskej flotily. Šojgu Putinovi hlási, ako prebiehajú cvičenia

ta3 čtk
17.4.2023 11:06

Viac ako 25-tisíc vojakov, 167 lodí, 12 ponoriek, 89 lietadiel a vrtuľníkov sa zúčastňuje mimoriadnej previerky ruskej Tichomorskej flotily, povedal v pondelok podľa agentúry Interfax ruský minister obrany Sergej Šojgu na stretnutí s prezidentom Vladimirom Putinom.

fhmn
TASR/AP

Šéf Kremľa podľa agentúry Reuters reagoval na informácie o priebehu cvičenia slovami, že Tichomorská flotila je na vysokej úrovni pripravenosti a prioritou Moskvy je Ukrajina. Tú Rusko vojensky napadlo vlani vo februári. V piatok 14. apríla ruské agentúry informovali, že tichomorská flotila ruského vojenského námorníctva - ktoré sídli na ruskom Ďalekom východe - bola kvôli mimoriadnej previerke bojaschopnosti flotily uvedená do plnej pohotovosti.

Na záberoch odvysielaných štátnou televíziou Šojgu uviedol, že cvičenie flotily zahŕňa "imitáciu úderov na nepriateľské námorné skupiny" v Tichom oceáne. "Od 18. apríla prikročíme k záverečnej fáze previerky, počas ktorej budú lodné úderné skupiny spolu s pobrežnými raketovými divíziami cvičiť raketové údery s elektronickým odpaľovaním," povedal Šojgu, podľa ktorého slov sa sily flotily po cvičení vrátia na miesta svojho stáleho rozmiestnenia.

Japonsko v pondelok podalo Rusku protest proti plánovaným vojenským cvičeniam, ktoré chce Moskva v nadchádzajúcich dňoch vykonať v blízkosti sporných Kurilských ostrovov neďaleko japonského ostrova Hokkaidó, informovala medzitým agentúra Reuters. Moskva podľa tajomníka japonskej vlády informovala Tokio, že v dňoch 18. až 22. apríla uskutoční raketové cvičenia v blízkosti ostrovov, o ktorých južnú časť vedú Rusko a Japonsko dlhodobo spor.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok