Krajiny G7 zvažujú zavedenie zákazu na väčšinu vývozu do Ruska

ta3 TASR
20.4.2023 20:01

Skupina siedmich najvyspelejších krajín sveta údajne zvažuje, že zakáže väčšinu vývozu do Ruska, a to v snahe zvýšiť tak ekonomický tlak na ruského prezidenta Vladimíra Putina za to, že vedie vojnu na Ukrajine.

G7 má obavy z plánu Ruska umiestniť do Bieloruska strely s jadrovým potenciálom
TASR/AP

Skupina G7 o takomto opatrení údajne diskutuje pred svojim nadchádzajúcim májovým summitom v Japonsku. Dúfa pritom, že k prípadnému zákazu by sa pridali aj ďalšie krajiny Európskej únie. O návrhu sa však podľa zdrojov stále iba diskutuje a môže sa zmeniť. Informuje o tom vo štvrtok na svojej webstránke agentúra Bloomberg, citujúca nemenované zdroje dobre oboznámené so situáciou.

Ak by došlo k takémuto sprísneniu sankcií voči Rusku, dalo by sa s touto krajinou stále obchodovať, avšak už len veľmi obmedzene, komentuje denník The Guardian. Správu dáva toto médium zároveň do kontrastu s článkom denníka The Financial Times, ktorý skôr vo štvrtok informoval, že podľa viacerých predstaviteľov EÚ sa v blízkej budúcnosti žiadne nové sankcie voči Rusku nezavedú. Skupina G7 pozostáva zo Spojených štátov, Nemecka, Francúzska, Británie, Talianska, Kanady a Japonska. Nadchádzajúci summit šéfov vlád a štátov tohto zoskupenia sa má konať 19. - 21. mája v Hirošime.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok