EÚ, Austrália a vyspelé krajiny G7 naďalej nepriamo dovážajú ruskú ropu, upozorňuje fínska štúdia

ta3 ČTK
19.4.2023 14:55

Západné krajiny, ktoré prevažne zakázali dovoz ropy z Ruska, za rok od začiatku invázie ruských vojsk na Ukrajinu doviezli ropné produkty za 42 miliárd eur z krajín, ktoré naopak dovoz ruskej ropy zvýšili. Krajiny EÚ, Austrália a väčšina ekonomicky vyspelých krajín G7 tak naďalej nepriamo dovážajú ruskú ropu. Vo svojej správe na to v stredu upozornilo fínske Stredisko pre výskum energií a čistého vzduchu.

Bloomberg: Ukrajina sa chystá zdražiť tranzit ropy pre Maďarsko a Slovensko
TASR/AP

Fínske stredisko v správe uvádza, že krajiny, ktoré naďalej dovážajú ruskú ropu, následne predávajú ropné produkty krajinám, ktoré zaviedli sankcie na ruskú ropu s cieľom obmedziť príjmy Ruska z vývozu fosílnych palív. Avšak krajiny, ktoré zaviedli sankcie, síce znížili dovoz ropy priamo z Ruska, zároveň ale skokovo zvýšili dovoz rafinovaných ropných produktov od najväčších dovozcov ruskej ropy.

Podľa CREA funguje päť krajín ako práčka ruskej ropy pre štáty, ktoré naopak dovoz ruskej ropy obmedzujú. Ide o Čínu, Indiu, Turecko, Spojené arabské emiráty a Singapur. Za rok od začiatku invázie sa objem dovozu ruskej ropy do týchto krajín v porovnaní s predchádzajúcimi 12 mesiacmi z obdobia pred inváziou zvýšil o 140 percent. Celková hodnota ich dovozu za 12 mesiacov predstavovala 74,8 miliardy eur a na celkovom ruskom vývoze ropy mali podiel 70 percent.

Vývoz ropných produktov z týchto piatich krajín podľa zistení štúdie od ruskej invázie výrazne stúpol a hlavný podiel na tom majú práve krajiny, ktoré zaviedli cenový strop na ruskú ropu. Vývoz pätice krajín do štátov, ktoré zaviedli cenový strop, sa z hľadiska hodnoty zvýšil o 80 percent a z hľadiska objemu o 26 percent, čo predstavuje navyše desať miliónov ton. Do krajín bez cenového stropu na ruskú ropu sa pritom objem vývozu ropných produktov z tejto pätice krajín zvýšil iba o dve percentá, čo znamená o 2,9 milióna ton.

Európska únia, ktorá vyhlasuje, že jej sankcie fungujú a že znižujú príjmy Ruska z vývozu fosílnych palív, je najväčším dovozcom ropných produktov z pätice krajín, v ktorých sa podľa CREA perie ruská ropa. Za 12 mesiacov od invázie dovoz z uvedených krajín do EÚ predstavoval 17,7 miliardy eur. Dovoz týchto ropných produktov ruského pôvodu je pritom v rozpore s duchom sankcií EÚ. Po EÚ je druhým najväčším dovozcom "vypraných" ruských fosílnych palív Austrália, ktorá od invázie nakúpila produkty za osem miliárd eur. Nasledujú Spojené štáty s nákupom za 6,6 miliardy eur, Británia s nákupom za päť miliárd eur, dovoz do Japonska potom mal hodnotu 4,8 miliardy eur. Ropné produkty, ktoré tieto krajiny dovážajú, sú hlavne nafta, letecké palivo a vykurovací olej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok