Európsky parlament schválil súbor opatrení pre kryptomeny. Zameriava sa aj na pranie špinavých peňazí

ta3 ČTK
20.4.2023 13:56

Európsky parlament vo štvrtok drvivou väčšinou schválil nariadenie MiCA, ktoré sú pravidlami regulácie kryptomenových trhov. Je to prvá ucelenejšia sada predpisov pre kryptomenové odvetvie na svete, uviedla agentúra Reuters. EP schválil aj ďalšie opatrenia, ktoré sa v odvetví kryptomien zameriavajú na boj proti praniu špinavých peňazí.

Slovensko dostane prostredníctvom programu REACT-EU pomoc 66,5 milióna eur
TASR/AP

Prevody virtuálnych aktív, ako sú bitcoiny, doteraz európska legislatíva o finančných službách nijako neupravovala. Teraz pre reguláciu MiCA (Markets in Crypto-assets) hlasovalo 517 europoslancov, 38 ich bolo proti a 18 sa hlasovania zdržalo.

Schválené pravidlá budú platiť od polovice budúceho roka. Požadujú, aby sa firmy, ktoré v únii ponúkajú služby v odvetví kryptomien, registrovali a poskytli presné údaje o svojej identite. Potom získajú licenciu od regulačných orgánov EÚ. Pravidlá už skôr schválili únijné štáty.

"Vďaka regulácii MiCA získalo európske odvetvie kryptoaktiv regulačnú priehľadnosť, ktorú krajiny ako Spojené štáty nemajú,“ uviedol europoslanec Stefan Berger z frakcie Európskej ľudovej strany (PPE), ktorý zákon predkladal. Dodal, že tak EÚ získa konkurenčnú výhodu.

"Dúfam, že by sa naše pravidlá mohli stať vzorom pre ďalšie krajiny," povedala v stredu v debate o súbore opatrení eurokomisárka pre finančné služby Mairead McGuinnessová.

Nespokojnosť vyjadrila europoslankyňa Aurore Lalucqová z ľavicového zoskupenia Pokrokové spojenectvo socialistov a demokratov (S&D). "Kryptomenoví hráči budú môcť začať uplatňovať základné pravidlá tradičných financií," uviedla pri stredajších debatách. "Je to dobré, je to lepšie ako nič, ale stačí to? Nie," povedala Lalucqová. Vyjadrila tiež poľutovanie nad plánovanými termínmi podávania žiadostí a na príklade vysvetlila, že najväčšia platforma pre obchodovanie s kryptomenami na svete, kryptomenová burza Binance, bude schopná vyhovieť požiadavkám MiCA až za 18 mesiacov. "Teda za 18 mesiacov, počas ktorých nebudú mať sporitelia žiadnu ochranu,“ dodala.

Aby sa zašlo pri regulácii kryptomien ešte ďalej, požadovala v príspevku na blogu na začiatku apríla aj členka dozornej rady Európskej centrálnej banky (ECB) Elizabeth McCaulová. EP tiež hlasoval pomerom 529 ku 29 pre samostatné opatrenia známe ako nariadenie o prevode finančných prostriedkov. Tie vyžadujú, aby prevádzkovatelia kryptomenových služieb identifikovali svojich zákazníkov tak, aby zabraňovali praniu špinavých peňazí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok