Továreň nemeckej automobilky v Rusku odkúpili. Schválila to aj tamojšia vláda

ta3 čtk
20.4.2023 10:35

Ruská vláda schválila predaj továrne nemeckého automobilového koncernu Volkswagen v Kaluge, píše s odkazom na dva nemenované zdroje ruský denník Vedomosti. Podľa agentúry Reuters je to ďalší krok k tomu, aby sa firma z Ruska úplne stiahla.

Bratislavský Volkswagen vo štvrtok opäť preruší výrobu
TASR/Jaroslav Novák

Volkswagen podobne ako iné západné automobilky prerušil po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vlani vo februári výrobu v Rusku a zastavil aj vývoz vozidiel do krajiny.

Kupcom továrne ležiacej južne od Moskvy je podľa denníka Vedomosti skupina Avilon, ktorá sa špecializuje na predaj áut a súvisiace činnosti. To potvrdzuje predchádzajúce správy ruských médií. Hodnotu transakcie ruský denník neuvádza.

Podľa zdroja agentúry Reuters neboli podpísané žiadne dokumenty. Tento zdroj uviedol, že na dohode medzi Volkswagenom a Avilonom sa pracuje, ale neoznámil žiadne ďalšie podrobnosti.

Volkswagen vo svojej výročnej správe v marci uviedol, že ruská invázia na Ukrajinu mala finančné dopady na jeho hospodárenie. V súvislosti s rozhodnutím zastaviť obchodné aktivity v Rusku sa už predal rad jednotlivých spoločností a o predaji ďalších sa rokuje.

Odchody firiem z Ruska nie sú jednoduché. Zmluvy, v ktorých figurujú podniky z takzvaných znepriatelených krajín, potrebujú schválenie vládnej komisie. Za znepriatelené Moskva považuje tie krajiny, ktoré na Rusko uvalili sankcie. 

Podniky do zmlúv často vpisujú dodatky o neskoršom odkúpení, ktoré im majú jedného dňa uľahčiť návrat. V stredu 19. apríla oznámila automobilka Mercedes-Benz, že keď dostala štátne povolenie, dohodla opciu pre neskorší odkup svojich ruských aktív.

Továreň v Kaluge bola sprevádzkovaná v roku 2007 a dokáže vyrobiť až 225-tisíc vozidiel ročne. Závod je zatvorený od vlaňajšieho marca, kedy sa po uvalení západných sankcií na Rusko prerušili dodávateľské reťazce.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok