V súťaži World Press Photo zvíťazila fotografia z Ukrajiny. Snímka zachytáva zranenú ženu z Mariupoľa

ta3 ČTK
20.4.2023 12:02

Víťaznou snímkou vo svetovej súťaži novinárskej fotografie World Press Photo za rok 2022 je fotografia z rozbombardovanej pôrodnice v juhukrajinskom Mariupole od ukrajinského fotoreportéra agentúry AP Jevhena Maloletky. Víťazný snímok zachytáva smrteľne zranenú tehotnú ženu, ktorú záchranári odnášajú na nosidlách.

V súťaži World Press Photo zvíťazila fotografia z Ukrajiny. Snímka zachytáva zranenú ženu z Mariupoľa
TASR/AP

Fotografia z ukrajinského mesta, ktoré teraz ovládajú ruskí okupanti, získala hlavnú cenu World Press Photo of the Year. Maloletka ju odfotil 9. marca 2022, keď Rusi vykonávali brutálne útoky na prístavné mesto v počiatočných fázach stále trvajúcej agresie.

Žena zachytená na snímke, 32-ročná Iryna Kalininová, svojim zraneniam podľahla pol hodiny po tom, čo porodila mŕtve dieťa. "Pre mňa je to chvíľa, na ktorú chcem celý čas zabudnúť, ale nemôžem. Ten príbeh so mnou zostane navždy," povedal autor fotografie v rozhovore pred vyhlásením víťazov.

Porota na čele s fotoeditorom denníka The New York Times Brentom Lewisom vyberala z 24 regionálnych víťazov, vyhlásila víťaza aj v ďalších troch kategóriách. V kategórii Príbeh roka uspel dánsky fotoreportér Mads Nissen z denníka Politiken so sériou fotografií s názvom Cena za mier v Afganistane, ktorá zachytáva všedný život Afgáncov pod vládou Talibanu.

Ocenenie za dlhodobý projekt získala arménska fotografka Anuš Babažanjanová za fotografie na tému hospodárenia s vodou v Strednej Ázii. Cenu v kategórii Otvorený formát dostal Egypťan Muhammad Mahdí za snahu zachovať pamäť miznúcej rybárskej dediny na severe Egypta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok