FOTO: Na západe Austrálie desaťtisíce ľudí pozorovali vzácne hybridné zatmenie Slnka

ta3 ČTK
20.4.2023 10:09

Na západnom pobreží Austrálie sa zišli desaťtisíce ľudí, ktorí si nechceli nechať ujsť vzácny astronomický jav – hybridné zatmenie Slnka. Tento typ zatmenia, ktoré sa pozorovateľom na rôznych miestach javí niekde ako úplné a niekde ako prstencové, podľa astronómov prichádza nanajvýš raz za desaťročie.

FOTO: Na západe Austrálie desaťtisíce ľudí pozorovali vzácne hybridné zatmenie Slnka
TASR/AP

Kvôli minúte poludňajšieho temna, keď Mesiac úplne zakryl Slnko, dorazilo do trojtisícového austrálskeho mesta Exmouth asi 20-tisíc ľudí, napísala agentúra AP.

Turisti, ktorí prišli výhradne kvôli zatmeniu, mestečko zaplavili už niekoľko dní vopred a kempovali v stanoch aj obytných prívesoch. Odborníci vopred avizovali, že Exmouth bude jedným z miest, kde bude astronomický jav, ktorý mohli po Austrálii pozorovať aj ľudia v časti Indonézie a Východného Timoru, najlepšie viditeľný.

Jedným z tých, ktorí do Austrálie vyrazili, bol aj astronóm Henry Throop z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA). "Nie je to neuveriteľné? Je to fantázia. Úplne neskutočné. Bolo to vidieť tak jasne a ostro. Bola vidieť aj koróna okolo Slnka," opísal svoje zážitky. "Trvalo to len minútu, ale pocitovo to bolo dlhšie... A potom bol vidieť aj Jupiter a Merkúr a pozorovať tie dve planéty naraz v rovnakom čase - dokonca aj uvidieť len samotný Merkúr - je tiež veľká vzácnosť," dodal.

"Som taká dojatá, že si mi chce plakať. Menila sa farba a videla som korónu aj slnečné erupcie," povedala agentúre AP Julie Copsonová, ktorá kvôli zatmeniu cestovala cez 1000 kilometrov z austrálskeho mesta Fremantle. Tá upozornila aj na náhly pokles teploty počas zatmenia, keď sa počas niekoľkých sekúnd ochladilo o päť stupňov.

Hybridné alebo tiež kombinované zatmenie slnka je pomerne vzácne, naposledy ho bolo možné pozorovať v roku 2013 a ďalšie príde v roku 2031. Nastáva vtedy, keď je na oblohe Mesiac takmer rovnako veľký ako vzdialenejšie Slnko, takže ho pri pohľade z niektorých miest planéty zakrýva úplne a inde okolo Slnka zostáva prstenec žiarenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok