Ruský súd zmrazil v krajine všetky aktíva automobilky Volkswagen

ta3 ČTK
20.3.2023 08:25

Ruský súd zmrazil všetky aktíva automobilky Volkswagen v Rusku. Vyplýva to zo súdnych dokumentov, do ktorých nahliadla agentúra Reuters. Volkswagen je jednou z radu zahraničných automobiliek, ktoré pozastavili výrobu v Rusku po tom, čo západné krajiny uvalili na Moskvu rozsiahle sankcie kvôli konfliktu na Ukrajine. S okamžitou platnosťou bol tiež zastavený vývoz vozidiel do Ruska.

Ruský súd zmrazil v krajine všetky aktíva automobilky Volkswagen
TASR/AP

Ruská invázia na Ukrajinu mala finančné dôsledky na hospodárenie firmy. Volkswagen vo svojej výročnej správe minulý týždeň uviedol, že v súvislosti s rozhodnutím zastaviť obchodné aktivity v Rusku bolo už predaných mnoho jednotlivých spoločností a o predaji ďalších sa jedná. "Ako priamy následok rusko-ukrajinského konfliktu boli v sledovanom roku (2022) stanovené celkové náklady na asi dve miliardy eur," uviedla spoločnosť.

V auguste podnik vypovedal zmluvu s ruským výrobcom automobilov GAZ na výrobu vozidiel Volkswagen v továrni v Nižnom Novgorode. GAZ potom Volkswagen zažaloval. Ruská spoločnosť odhadla svoje straty z ukončenej zmluvy na takmer 16 miliárd rubľov.

Volkswagen sa tiež pokúša predať svoj montážny závod v Kaluge južne od Moskvy. Závod, ktorý má kapacitu 225 000 vozidiel ročne, v marci 2022 prerušil prevádzku. Montovali sa tu okrem iného aj vozidlá Škoda Octavia a Škoda Rapid. Predvlani bolo Rusko pre Škodu Auto druhým najväčším trhom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok