ROZHOVOR: Ako pomôcť obetiam domáceho násilia? Modriny najčastejšie skrývajú za pád zo schodov

ta3/ Denis Dufala
22.4.2023 00:00

Obete domáceho násilia často držia pri živote deti. S terorom od partnera má skúsenosť každá štvrtá žena. O domácom násilí sme sa rozprávali s riaditeľkou centra Slniečko Marianou Kováčovou.

ROZHOVOR: Ako pomôcť obetiam domáceho násilia? Modriny najčastejšie skrývajú za pád zo schodov
Profimedia

Ako týmto ľuďom pomôcť na diaľku?

Pomáhať na diaľku je veľmi náročné. V takom prípade by som odporúčala predovšetkým obeti dôverovať. Nespochybňovať to, čo sa deje v domácnosti a nezľahčovať situáciu presvedčovaním, že to prejde, alebo, že to nie je až také závažné. Obeť domáceho násilia sa väčšinou cíti vinná, zahanbená. Takýmto postojom by sme ju iba utvrdili v tom, že za domáce násilie je zodpovedná ona. Podporiť ju môžeme aj tým, že jej vyhľadáme kontakty na odborníkov a odborníčky v téme domáceho násilia. Vybavíme jej termín stretnutia, pokiaľ je s tým stotožnená, a pokiaľ si to vieme zabezpečiť, tak ju môžeme sprevádzať. Môžeme jej poskytnúť ochranu, bezpečie, ale je potrebné brať do úvahy aj nebezpečné správanie násilnej osoby. Niekedy je vhodnejšie nechať ochranu obete na odborníkov a políciu.

Evidovali ste pokusy alebo dokonca dokonané samovraždy zapríčinené domácim násilím?

Počas svojej praxe som evidovala niekoľko prípadov aj dokonaných samovrážd, a to ako na strane obetí, tak aj na strane násilných osôb. Čo sa ale týka dokonaných samovrážd, nešlo o prípady obetí z nášho centra. V tomto kontexte som mala skôr skúsenosť, že po tom, čo obeť od násilného partnera odišla, násilná osoba sa pokúsila o samovraždu. Počas svojej takmer 30-ročnej praxe registrujem tri dokonané samovraždy násilných osôb. Niektoré ženy, obete domáceho násilia, sa predtým, než sa dostali do bezpečného ženského domu pokúšali o samovraždu a mnohé o nej rozmýšľali. Často, ako to deklarovali samotné obete, ich pri živote držali iba ich deti.

Čo je príčinou násilia útočníkov? Čo je za tým, že sa útočník rozhodne psychicky alebo fyzicky napadnúť obete? Môžeme nájsť odpovede v rodinnej, osobnej, sociálnej či pracovnej anamnéze?

Príčin pre domáce násilie je hneď niekoľko. Zaoberá sa nimi viacero odborníkov a množstvo teórií. Jednou z nich je socio-ekonomický model, ktorý zdôrazňuje komplexnosť súhry medzi jednotlivcom, jeho, či jej vzťahmi a rodinným prostredím, komunitou a spoločnosťou. Zjednodušene, na individuálnej úrovni môže ísť napríklad o psychické poruchy na strane násilnej osoby - bipolárna porucha, narcizmus, depresia; o ekonomický stres; o obeť týrania, sexuálneho zneužívania v detstve; o alkoholizmus; drogovú závislosť; túžbu po kontrole a moci alebo aj o striktné presvedčenie o prísnych rodových rolách prislúchajúcim mužom a ženám v rodine. V kontexte spoločenskej úrovne v prípade domáceho násilia je dôležitým faktorom, ako spoločnosť pristupuje k rovnosti mužov a žien.

Koľko domácností zažíva domáce násilie? Je to číslo väčšie alebo menšie ako v nedávnej minulosti?

Nevieme presne identifikovať v koľkých domácnostiach sa deje domáce násilie. Takéto štatistiky k dispozícii nemáme. K dispozícii je štúdia Agentúry Európskej únie pre základné práva FRA o násilí na ženách založená na rozhovoroch so 42 000 ženami v 28 členských štátoch. Výsledky na Slovensku poukázali na to, že štvrtina žien na Slovensku zažila násilie od bývalého partnera, násilie od akéhokoľvek muža zažila počas svojho života každá tretia žena. V roku 2017 bol realizovaný reprezentatívny prieskum zameraný na domáce násilie. Poukázal na to, že skúsenosť s domácim násilím po veku 15 rokov, má pätina slovenských mužov a žien. Pričom muži sa stretli najmä s násilím od iných členov rodiny, u žien prevládalo násilie zo strany súčasného alebo bývalého partnera.

Ak ste obeťou domáceho násilia a ste ochotná/-ý o tom prehovoriť, neváhajte kontaktovať aj nás prostredníctvom e-mailu: dufalad@ta3.com.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok