Tisíce študentov získavajú tituly neprávom. Ako odhaliť podvody pri bakalárskych a diplomových prácach?

ta3/Milan Špak
24.4.2023 00:00

Pre študentov vysokých škôl v posledných ročníkoch bakalárskeho a magisterského či inžinierskeho štúdia nastalo stresujúce obdobie. Blíži sa totiž čas odovzdávania záverečných prác. Mnohí vysokoškoláci na nich poctivo pracovali celý rok, iní si ich nechali na poslednú chvíľu a nájdu sa aj takí, ktorí si nechali bakalárku či diplomovku napísať za peniaze.

Univerzita Komenského 1140 (TASR)
TASR

Vágny zákon

Zbraňou voči plagiátorom a obchodníkom so záverečnými prácami má byť aj novela vysokoškolského zákona, ktorá do platnosti vstúpila minulý rok. Tá so sebou priniesla aj takzvaný akademický podvod. "Akademického podvodu sa dopustí ten, kto ako študent, účastník rigorózneho konania alebo účastník habilitačného konania predloží záverečnú, rigoróznu alebo habilitačnú prácu, ktorá v dôsledku jeho zavineného konania nie je najmenej z časti výsledkom jeho vlastnej a samostatnej činnosti," píše sa v zákone.

V praxi sa to považuje za disciplinárny priestupok. Ak sa na akademickom podvode zúčastní aj zamestnanec vysokej školy, ide o závažné porušenie pracovnej disciplíny, informoval web Právne noviny. V prípade, že sa vinníkovi dokáže akademický podvod, hrozí mu odňatie akademického titulu.

Novela hovorí o osobách a spoločnostiach, ktoré ponúkajú vyhotovenie záverečných prác, ako o "účastníkoch na akademickom podvode". V prípade dokázania viny im hrozí pokuta od 10-tisíc do 50-tisíc eur. Ak by zákon porušili v priebehu dvoch rokov opakovane, možno uložiť pokutu od 20-tisíc do 100-tisíc eur.

Podľa Lucie Lichnerovej je súčasná právna úprava nedostatočná. "Na to, aby sme plagiáty považovali za akademický podvod, nepotrebujeme terajšie znenie zákona, máme a mali sme na to vlastné mechanizmy. Budem kritická, ale tejto problematike venuje zákon presne štyri riadky, ktoré sú príliš vágne na to, aká je táto téma v súčasnosti dôležitá," skonštatovala pre ta3.

Pripravení na umelú inteligenciu?

Horúcou témou posledných mesiacov sú nástroje umelej inteligencie, predovšetkým ChatGPT, ktorému sme sa venovali aj v ta3. Magazín Forbes uviedol, že ChatGPT dokáže napísať kvalitné vysokoškolské eseje. Je tak zrejme otázkou času, kedy sa rozhodnú pomôcť si umelou inteligenciou aj slovenskí študenti.

Lucia Lichnerová podotkla, že záverečné práce majú byť postavené na relevantnej odbornej literatúre, čo text vygenerovaný umelou inteligenciou nespĺňa. V súčasnosti tak tieto nástroje môžu slúžiť len ako podpora pri poskytnutí textu a literatúry. "Následne je potrebné túto literatúru verifikovať v kontexte vygenerovaného textu, čiže sa opäť vraciame k tradičnému spôsobu práce s informačnými zdrojmi," zhodnotila.

Podľa prodekanky Univerzita Komenského v Bratislave otvára diskusiu na túto tému, keďže umelá inteligencia sa bude bezpochyby ďalej vyvíjať. Anna Sámelová pripúšťa, že ide o nové médium, s ktorým sa ešte ľudská civilizácia bude musieť naučiť žiť a pracovať, pričom to bude istý čas trvať. Na problematiku sa však pozerá aj z druhej strany: "Umelá inteligencia sa dá zapojiť aj do odhaľovania podvodov."

S podvodmi sa stretli

Obe respondentky majú počas svojho pôsobenia na akademickej pôde skúsenosti s podvodmi. Sámelová sa raz stretla s plagiátorstvom a raz študent prácu nepísal sám. V prvom prípade podali návrh na disciplinárnu komisiu, v druhom študent prácu neobhájil a musel napísať novú. Lichnerová uviedla, že od roku 2020 zaznamenali na FiF UK dva podvody, oba riešili prostredníctvom disciplinárnej komisie.

Čo by pedagogičky odkázali študentom, ktorí zvažujú uľahčiť si napísanie záverečnej práce? "Aby to nerobili," odpovedala jednoznačne Anna Sámelová. "Napísať záverečnú prácu je komplexná činnosť, ktorá dáva človeku cennú lekciu v sebapoznávaní a osobnostnom raste." Zároveň podľa nej nejde len o samotný text, ale aj o tréning schopnosti pracovať s informáciami, argumentačných zručností a kritického myslenia a aj časového manažmentu, práce pod tlakom a sebadisciplíny.

Lucia Lichnerová sa vo svojej odpovedi zamerala aj na morálnu a etickú stránku veci. Zdôraznila, že dať si napísať záverečnú prácu je v rozpore so všetkými zásadami, ktoré sa študentovi roky vštepovali. "Pokiaľ študent nepochopí, že takéto správanie je nielen neetické, ale aj protizákonné, nemá právo získať titul... Myslím, že morálne hodnotní študenti si záver štúdia a svoj vlastný kredit určite nechcú pokaziť tým, čo už starovekí autori označovali ako krádež."

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok