Tisíce študentov získavajú tituly neprávom. Ako odhaliť podvody pri bakalárskych a diplomových prácach?

ta3/Milan Špak
24.4.2023 00:00

Pre študentov vysokých škôl v posledných ročníkoch bakalárskeho a magisterského či inžinierskeho štúdia nastalo stresujúce obdobie. Blíži sa totiž čas odovzdávania záverečných prác. Mnohí vysokoškoláci na nich poctivo pracovali celý rok, iní si ich nechali na poslednú chvíľu a nájdu sa aj takí, ktorí si nechali bakalárku či diplomovku napísať za peniaze.

Univerzita Komenského 1140 (TASR)
TASR

Vysokoškolský titul prvého alebo druhého stupňa dostávajú na Slovensku každoročne desaťtisíce študentov. Podľa údajov Centra vedecko-technických informácií SR dostalo vlani diplom vyše 34-tisíc vysokoškolákov. Je vysoko pravdepodobné, že určité percento z nich titul získalo aj vďaka tomu, že záverečnú prácu im za finančnú odmenu napísal niekto iný.

Nadácia Zastavme korupciu zistila, že v roku 2021 na Slovensku existovalo 22 firiem, ktoré ponúkali napísanie záverečnej práce. Niektoré z týchto spoločností mali ročne tisíce zákazníkov. Z dostupných informácií nadácia zistila, že obrat jednej firmy bol priemerne 36-tisíc eur ročne. Podľa odhadov tak môže titul každoročne získať podvodným spôsobom až 15 % študentov.

Skrývajú sa za "podklady"

Dopracovať sa k firme, ktorá vypracuje záverečnú prácu za vás, nie je vôbec náročné. Už pri zadaní spojenia "písanie záverečných prác" do internetového vyhľadávača sa objaví množstvo stránok, ktoré takéto služby propagujú. Písanie záverečných prác ponúkajú aj jednotlivci. Bez námahy sa dajú nájsť desiatky inzerátov.

Práce bazos.sk

Firmy na svojich oficiálnych stránkach poväčšine uvádzajú, že ponúkajú "prípravu podkladov". Tento termín však slúži len ako poistka, aby sa vyhli problémom so zákonom. V roku 2021 to potvrdil aj portál vysokoskolskeprace.sk, ktorý už v súčasnosti nie je dostupný. "Vypracovávame komplet hotové práce. Pojem 'podklady' je len z nášho 'ochranného hľadiska'," uviedol web pre Nadáciu Zastavme korupciu.

Ako funguje vypracovanie záverečnej práce? Študent zvyčajne vyplní nezáväznú objednávku, kde okrem svojich osobných údajov uvedie napríklad tému a typ práce, požadovaný počet strán, termín dodania či školu a odbor. Následne firma vypracuje cenovú ponuku. Ak dôjde k dohode, obvykle sa od študenta požaduje uhradenie zálohy, firma nájde autora, ktorý začína s písaním práce. Väčšina spoločností garantuje, že študent môže s autorom neustále komunikovať. Autor posiela študentovi prácu po častiach, aby ju mohol konzultovať so svojím školiteľom a zapracovať do práce jeho pripomienky.

Titul za pár stoviek

Okrem bakalárskych a diplomových prác ponúkajú tieto spoločnosti aj vypracovanie referátov či slohových prác pre stredné školy, ale aj vysokoškolské seminárne, semestrálne, rigorózne či dokonca dizertačné práce. Cena za vyhotovenie práce tak závisí od jej typu. Väčšina firiem si jednu stranu "podkladov" nacenila na 7 až 9 eur pri bakalárskych prácach a 8 až 9,5 eur pri diplomovkách.

Pri priemernom rozsahu 30 strán pri bakalárskej práci a 60 strán pri diplomovej sa tak bakalárka na mieru dá získať za 210 až 270 eur a diplomovka za 480 až 570 eur. Ceny však majú informatívny charakter, reálna suma, ktorú musí študent zaplatiť, závisí od náročnosti témy.

Pri prezeraní cenníkov záverečných prác sme zistili, že jeden portál výrazne vyčnieva. Ide o stránku zaverecneprace.sk, ktorá si za stranu bakalárky pýta 21 eur, pri diplomovej práci je to 24 eur. "Vieme, že konkurenčné spoločnosti ponúkajú nižšie ceny, je to tým, že zamestnávajú študentov. My máme autorov len z akademickej pôdy. To znamená, že sú to konzultanti vysokých škôl, ktorí Vám nebudú písať prácu za pár eur ako študenti," uviedla spoločnosť pre Nadáciu Zastavme korupciu.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok