Taliansko poslalo Kyjevu húfnice cez Rakúsko. Zrejme však nemalo povolenie Viedne

ta3 čtk
19.4.2023 16:24

Taliansko zrejme poslalo Ukrajine svoje húfnice cez rakúske územie bez toho, aby na to malo zo strany Viedne patričné povolenia. Napísali to agentúry APA a EFE. Rím totiž podľa nich neuviedol pravú destináciu zbraní a tvrdil rakúskym úradom, že zbrane smerujú do Poľska.

Taliansko poslalo Kyjevu húfnice cez Rakúsko. Zrejme však nemalo povolenie Viedne
TASR/AP

Talianska vláda však nakoniec verejne priznala, že delá dostane Ukrajina. V prípade dodávky zbraní mimo EÚ mal Rím požiadať Rakúsko o povolenie na tranzit, uviedlo ministerstvo vnútra vo Viedni.

Vlak s húfnicami M109 americkej výroby prešiel podľa tlače rakúskym územím v sobotu. Využil pri tom únijné pravidlo, podľa ktorého preprava vojenského materiálu medzi krajinami Európskej únie nepodlieha schvaľovaniu zo strany tranzitných krajín. Rím totiž tvrdil, že húfnice smerujú do Poľska. Taliansky minister pre vzťahy s parlamentom Luca Ciriani však povedal stanici RAI, že húfnice dostane Ukrajina a sú súčasťou talianskej vojenskej pomoci napadnutej krajine.

"(Talianske) veľvyslanectvo bolo ministerstvom vnútra informované, že pri transfere (zbraní) do tretích krajín sa vyžaduje na základe zákona o vojenskom materiáli licencia," uviedlo ministerstvo vo Viedni. V takýchto prípadoch je potrebné o povolenie požiadať ešte pred uskutočnením prepravy a povolením by sa zaoberala rakúska ministra vnútra, zahraničia či obrany.

Rakúsko je v zahraničnej politike neutrálne a zbrane na Ukrajinu nezasiela. Je tak otázkou, či by tranzit cez svoje územie povolilo. Rím naopak schválil vojenskú pomoc Kyjevu. O zbraniach, ktoré východoeurópskej krajine poskytol, však detailne neinformuje. Podľa denníka La Repubblica Taliansko zaslalo na Ukrajinu niekoľko desiatok týchto húfníc, ktoré boli vyrobené na konci 80. rokov. Talianska armáda v súčasnosti využíva modernejšie samohybné delá PzH-2000 nemeckej výroby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok