Začal platiť zákaz dovozu vybraných poľnohospodárskych výrobkov z Ukrajiny, tranzit zostal povolený

TA3 ČTK
19.4.2023 09:30

Na Slovensku začal platiť zákaz dovozu vybraných poľnohospodárskych produktov a potravín vrátane obilia z Ukrajiny. Príslušná vyhláška ministerstva hospodárstva bola zverejnená v zbierke zákonov. Návrh na zavedenie časovo neobmedzených obchodných reštrikcií schválila slovenská vláda v pondelok, keď k podobnému opatreniu a v snahe ochrániť domácich poľnohospodárov napríklad pred lacnou ukrajinskou pšenicou pristúpili Poľsko a Maďarsko.

Situáciu na hraničnom priechode Vyšné Nemecké sledovala naša regionálna redaktorka Katarína Cimborová:

Tranzit ukrajinského tovaru cez Slovensko zostal povolený. Slovenské opatrenie sa týka troch desiatok produktov z Ukrajiny alebo pôvodom z tejto východoeurópskej krajiny. Zakázaný je okrem iného dovoz pšenice, jačmeňa, ovsa, kukurice, ďalej olejnatých semien, ovocia, zeleniny, cukru, medu a včelích produktov. Podľa skoršieho vyjadrenia slovenského ministra poľnohospodárstva Samuela Vlčana je na zozname tovaru, v ktorom je Slovensko sebestačné.

Lacné obilie z Ukrajiny zaplavilo trhy stredoeurópskych krajín, keď ho Ukrajina kvôli zablokovaným čiernomorským prístavom začala prevážať pozemnou cestou cez susedné krajiny a keď EÚ uvoľnila pravidlá jeho predaja na únijnom trhu. Česká republika podľa pondelkového oznámenia českého ministerstva poľnohospodárstva zákaz dovozu ukrajinského obilia nechystá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok