Slovenských hokejistov čakajú duely s Čechmi. Do nášho tímu pribudli Škorvánek a navrátilec Pánik

ta3 TASR
19.4.2023 14:36

Po dvoch triumfoch vo Švajčiarsku (2:0, 3:2 pp) čaká slovenských hokejistov druhý dvojzápas v rámci záverečnej prípravy na MS v Rige. Vo štvrtok a v piatok ich v Ostrave - Porube preveria domáci Česi (oba duely o 17.10 h). Zverenci trénera Craiga Ramsayho sa na derby tešia a kvalitnú previerku vítajú. Proti Česku nastúpia v útoku aj so skúseným Richardom Pánikom.

Tridsaťdvaročný krídelník sa vracia do národného tímu po štyroch rokoch. Naposledy si reprezentačný dres obliekol na domácom svetovom šampionáte 2019 v Bratislave a Košiciach. Pánik bol zmluvne viazaný kontraktom v NHL, zmluva mu však vypršala a stal sa voľným hráčom. Za New York Islanders nastúpil v minulom ročníku na štyri duely, zvyšok sezóny dohral v AHL. Aktuálny ročník 2022/2023 absolvoval na hosťovaní v švajčiarskom klube HC Lausanne.

"Rišo potreboval prejsť procesom viazaným na jeho kontrakt v NHL. Už je všetko v poriadku. Je pripravený nastúpiť za národný tím, nevieme sa dočkať," uviedol pre hockeyslovakia.sk Peter Frühauf, asistent trénera a skaut národného tímu. "Je to skúsený hráč, odohral veľa duelov v NHL. Budeme od neho očakávať líderský prístup. Vieme aj o jeho ďalších kvalitách. Je silný v súbojoch, silný v držaní puku, dokáže obsluhovať prihrávkami svojich spoluhráčov. Dúfame, že reprezentácii pomôže aj gólmi."

Škorvánek je v reprezentácii zaslúžene

Káder SR sa v porovnaní s predchádzajúcim prípravným blokom veľmi nezmenil, okrem Pánika pribudol do neho iba brankár Stanislav Škorvánek z Michaloviec a pre zranenie vypadol útočník Brna Andrej Kollár. 

Škorvánek sa k tímu pripojil po vydarených výkonoch v play off Tipos extraligy. Michalovce vyradili v kvalifikácii Duklu Trenčín, vo štvrťfinále Slovan Bratislava a v semifinále podľahli až v siedmich zápasoch Košiciam. Škorvánek sa na konfrontáciu s Čechmi teší: "Máme ich aj v základnej skupine na MS, bude to zaujímavý dvojzápas. Pre nás to bude kvalitná previerka."

Škorvánek doplnil v národnom tíme trojicu brankárov Samuel Hlavaj, Šimon Latkóczy a Matej Tomek. "Všetci ste videli, čo predvádzal v play off, je tu zaslúžene. Brankárov máme dosť, sú vyrovnaní, každý má šancu dostať sa do nominácie a ja sa teším na to, ako sa o to pobijú," uviedol Frühauf.

Česi výrazne posilnili káder

Zo súčasného reprezentačného kádra pôsobilo v tejto sezóne v českej extralige deväť hráčov. Rivali sa dobre poznajú z predchádzajúcich vzájomných medzištátnych súbojov. "Je to derby a chceme uspieť aj Česku. Verím, že sa nám nejaké víťazstvo podarí priviezť. V juniorke som nejaké zápasy proti Čechom odohral, toto bude prvý ostrý," vyjadril sa útočník Dukly Trenčín Šimon Petráš.

Česi majú za sebou vydarený prípravný dvojzápas, keď v Kasseli a vo Frankfurte dvakrát jasne zdolali Nemecko (6:2, 5:1). Oproti týmto súbojom sa ich káder výrazne obmenil, posilnili ho brankár Šimon Hrubec a päť bronzových medailistov z vlaňajších MS - obranca Tomáš Kundrátek, Jan Ščotka, Michal Kempný a útočníci Vladimír Sobotka a Hynek Zohorna. Čechom čerstvo prisľúbil účasť na MS aj krídelník Detroitu Dominik Kubalík, ten však ešte nenastúpi v nadchádzajúcich prípravných dueloch v RT TORAX Arene.

Český tím sa z kempu v Plzni presunul v uplynulých dňoch cez celú republiku do Ostravy. Tréner ČR Kari Jalonen má momentálne k dispozícii troch brankárov, deväť obrancov a 15 útočníkov. 

"Proti Slovákom očakávam o niečo náročnejšie zápasy ako minulý týždeň v Nemecku. Tam sme mali veľa cestovania, preto sme tímu dali dva dni voľna a teraz pred ďalšími zápasmi majú iba dva tréningy," povedal Jalonen pre portál hokej.cz.

Káder SR pred prípravným dvojzápasom proti Česku:

Brankári: Samuel Hlavaj (HC Slovan Bratislava, 3 štarty v reprezentačnom A-tíme), Šimon Latkóczy (University of Nebraska/USA, 1), Matej Tomek (HC Litvínov/ČR, 8), Stanislav Škorvánek (Dukla Ingema Michalovce, 1)

Obrancovia: Michal Beňo (HC Slovan Bratislava, 7 štartov v reprezentačnom A-tíme/1 gól), Daniel Gachulinec (HC Slovan Bratislava, 30/0), František Gajdoš (HK Nitra, 2/0), Martin Gernát (HC Lausanne/Švaj., 64/8), Andrej Golian (HC Slovan Bratislava, 8/0), Michal Ivan (Bílí Tygři Liberec/ČR, 28/1), Adam Jánošík (BK Mladá Boleslav/ČR, 92/4)

Útočníci: Jozef Baláž (HK Nitra, 7/2), Peter Cehlárik (Leksand IF/Švéd., 42/17), Viliam Čacho (HK Dukla Trenčín, 9/5), Martin Faško-Rudáš (HC Bílí Tygři Liberec/ČR, 22/1), Adrián Holešinský (HC Plzeň/ČR, 22/6), Marek Hrivík (Leksand IF/Švéd., 32/6), Andrej Kudrna (HC Litvínov/ČR, 58/14), Róbert Lantoši (BK Mladá Boleslav/ČR, 47/7), Mário Lunter (BK Mladá Boleslav/ČR, 33/1), Richard Pánik (Lausanne HC/Švaj., 9/2), Šimon Petráš (HK Dukla Trenčín, 2/1), Matúš Sukeľ (HC Litvínov/ČR, 52/9), Samuel Takáč (HC Slovan Bratislava, 22/7), Alex Tamáši (HC'05 Banská Bystrica, 21/4)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok