Slovenskí reprezentanti do 18 rokov už sú v dejisku šampionátu. Cieľom je postup zo skupiny

ta3 TASR
19.4.2023 11:22

Zápasom s českými rovesníkmi odštartujú slovenskí hokejoví reprezentanti do 18 rokov svoje účinkovanie na majstrovstvách sveta tejto vekovej kategórie, ktoré hostia švajčiarske mestá Bazilej a Porrentruy (20.-30. apríla). Ďalšími súpermi zverencov trénera Tibora Tartaľa v základnej A-skupine budú Švédi, Kanaďania a Nemci. Do štvrťfinále postúpia štyri najlepšie družstvá skupiny, piaty tím čaká boj o udržanie sa v elitnej kategórii.

Slovenská "osemnástka" sa medzi svetovou elitou predvedie prvýkrát od roku 2019. Vtedy vypadla v boji o záchranu proti Švajčiarsku. Pre pandémiu koronavírusu čakala štyri roky na návrat do elitnej kategórie MS. Postup si vybojovala vlani na domácom turnaji A-skupiny I. divízie v Piešťanoch, kde zdolala všetkých piatich protivníkov. 

Primárnym cieľom na šampionáte vo Švajčiarsku bude postup zo skupiny. "Do každého zápasu pôjdeme s víťaznými ambíciami. Pôjdeme krok po kroku. Musíme sa držať našej identity - hrať rýchlo a tvrdo. Ak chceme pomýšľať na úspech, nemôžeme sa spoliehať iba na posledný zápas v skupine s Nemeckom," povedal tréner Tartaľ.

Mladí Slováci absolvovali tesne pred štartom MS jeden prípravný duel, v pondelok 17. apríla prehrali v Zürichu s fínskou "osemnástkou" 3:8. Po zápase sa presunuli do Porrentruy, kde v miestnej Raiffeisen aréne odohrajú všetky stretnutia základnej A-skupiny. 

Hráči si už vyskúšali tamojší ľad, v stredu 19. apríla trénovalo 24 z 25 hráčov v kádri. Choroba stále limitovala obrancu Jakuba Chromiaka, ktorý musel vynechať pondelkový duel. Realizačný tím doplnil Ivan Feneš, kouč "dvadsiatky" bude v tíme pôsobiť ako konzultant.

Slováci potrebujú zlepšiť hru v oslabeniach, v prípravnom stretnutí s Fínskom inkasovali štyrikrát v počet nevýhode. "Potrebujeme zlepšiť prácu v predbránkovom priestore. Musíme si vziať ponaučenie z nevydarených oslabení, ktoré si musíme rozanalyzovať na videu, aby sme sa vyhli chybám," povedal útočník Daniel Alexander Jenčko zo švédskeho Malmö pre portál hockeyslovakia.sk.

Jedným z ofenzívnych lídrov tímu by mal byť Dalibor Dvorský, 17-ročný útočník ukončil klubový ročník v drese dorastu AIK Štokholm. Počas štvorzápasovej anabázy nazbieral sedem bodov a pomohol tímu k zisku bronzových medailí. Predtým nastupoval aj v juniorskom mužstve a pridal viac ako 40 štartov za mužov v Allsvenskan.

Medzi opory defenzívy by mal patriť Maxim Štrbák, všestranný obranca absolvoval MS juniorov v Kanade a na klubovej scéne si obliekal dres Sioux Falls Stampede v USHL. Tím ho uvoľnil na šampionát aj napriek tomu, že v lige bojoval o postup do play off. 

Štrbák s Dvorským tvoria dvojicu s najväčšími medzinárodnými skúsenosťami v kádri. Obaja majú za sebou účasti na dvoch juniorských MS a boli súčasťou kádra aj na zrušenom šampionáte dvadsaťročných. Slovensku pomohli k zisku strieborných medailí na Hlinka Gretzky Cupe 2021 a taktiež k postupu do elitnej kategórie MS hráčov do 18 rokov. 

"Budem sa snažiť hrať spoľahlivo v obrane a byť lídrom," povedal Štrbák. Na oboch hráčov vsádza aj hlavný tréner tímu. "Maxo Štrbák a Dalibor Dvorský by mali byť lídri mužstva. Majú už početné skúsenosti z reprezentačnej dvadsiatky, boli s nami pri postupe do elitnej kategórie i vo finále Hlinka Gretzky Cupu," uviedol Tartaľ v rozhovore pre hokejportal.net.

Slováci nastúpia na úvodný duel MS proti Čechom vo štvrtok 20. apríla o 18.30 h, o deň neskôr v rovnakom čase sa stretnú so Švédskom. Po dni voľna ich čaká v nedeľu 23. apríla o 13.00 h súboj s Kanaďanmi a účinkovanie v skupine uzavrú v pondelok o 18.30 h proti Nemcom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok