Vagnerovec priznal: Granátmi sme zabíjali ranených ukrajinských zajatcov, nič neľutujem

TA3 TASR
19.4.2023 10:44

Bývalý žoldnier z ruskej vojenskej spoločnosti Vagnerova skupina Alexej Savičev priznal, že vo vojne na Ukrajine zabil a umučil desiatky ukrajinských vojnových zajatcov. Jeho výpoveď je jedným z najpodrobnejších osobných opisov zverstiev páchaných ruskými silami na Ukrajine. Informuje denník The Guardian.

USA označili Wagnerovcov za nadnárodnú zločineckú organizáciu, uvalili ďalšie sankcie
TASR/AP

Savičev (49) je bývalý odsúdenec, ktorého Vagnerova skupina naverbovala vlani v septembri. V telefonickom rozhovore s denníkom Guardian povedal, že počas šesťmesačných bojov na východe Ukrajiny sa zúčastňoval na hromadných popravách ukrajinských vojnových zajatcov bez súdnych procesov.

"Povedali nám, aby sme nebrali vojnových zajatcov a jednoducho ich priamo na mieste zastrelili," povedal Savičev pre Guardian. V jednom prípade vlani na jeseň počas bojov neďaleko východoukrajinského mesta Soledar sa podľa svojich slov podieľal na zabití 20 ukrajinských obkľúčených vojakov.

"Pokropili sme ich guľkami," vyhlásil. "Taká je vojna a neľutujem jedinú vec, čo som tam spravil. Keby som mohol, vrátil by som sa tam," dodal Savičev.

V ďalšej situácii v januári blízko mesta Bachmut s inými vagnerovcami zabil "niekoľko desiatok" ranených ukrajinských zajatých vojakov. "Nahádzali (sme) granáty" do jamy, kde boli. "Vojakov sme aj mučili, neplatili žiadne pravidlá," priznal. Vagnerovu skupinu založil a riadi ju ruský oligarcha Jevgenij Prigožin, ktorý má blízko k prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok