Rusko útočilo na prístavné mesto Odesa. Ukrajina tvrdí, že zničila desať kamikadze dronov

TA3 TASR
19.4.2023 08:04

Rusko podniklo v noci na stredu útok dronmi na juhoukrajinské prístavné mesto Odesa, ale obete neboli hlásené. Informovala agentúra AFP. Generál Mykola Oleščuk, veliteľ ukrajinských vzdušných síl, oznámil, že odeská protivzdušná obrana zničila desať z 12 "kamikadze" dronov.

Rusko útočilo na prístavné mesto Odesa. Ukrajina tvrdí, že zničila desať kamikadze dronov
TASR/AP (ilu)

"V noci podnikol nepriateľ útok dronmi typu Šáhid-136 (iránskej výroby) na Odeskú oblasť," uviedol na platforme Telegram Jurij Kruk, šéf vojenskej administratívy Odeskej oblasti. Ukrajinská protivzdušná obrana podľa neho zničila väčšinu útočiacich dronov, napriek tomu bola zasiahnutá aj civilná infraštruktúra.

"Podľa predbežných informácií nie sú žiadne obete. Urobili sme opatrenia na uhasenie požiaru, na mieste pracujú čaty štátnej pohotovostnej služby a ďalších zložiek," dodal. Ukrajinský generálny štáb informoval, že za posledný deň Rusko podniklo štyri útoky riadenými strelami a 60 leteckých úderov  spolu s 58 raketovými útokmi. Spôsobilo to zranenia civilistov.

Odesa je dôležité prístavné mesto na pobreží Čierneho mora a až do februárovej invázie bola pre tiež mnohých Ukrajincov a Rusov obľúbenou dovolenkovou destináciou.

Historické centrum mesta je na Zozname svetového dedičstva Organizácie OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO). V januári UNESCO označila historické centrum Odesy za ohrozené miesto kultúrneho dedičstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok