Nemecké dráhové odbory ohlásili na piatok celoštátny štrajk, vypadne množstvo spojov

TA3 ČTK
19.4.2023 10:20

Nemecké železničné a dopravné odbory EVG ohlásili na piatkové dopoludnie celoštátny výstražný štrajk. Od 03:00 do 11:00 sa dotkne regionálnych aj diaľkových spojov. Okrem štátnych dráh Deutsche Bahn (DB) odbory vyzvali na protestnú akciu približne 50 ďalších autobusových a železničných spoločností, cestujúci sa tak musia pripraviť na výpadky spojov a oneskorení. Odborový zväz EVG to uviedol vo svojom stredajšom oznámení.

deutsche bahn vlak zeleznice 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

"Tým, že sme tentoraz vyhlásili dočasný výstražný štrajk v skorých ranných hodinách, dávame jasne najavo, že nechceme zasiahnuť cestujúcich, ale firmy," vyhlásila členka predstavenstva EVG Cosima Ingenschayová. Podľa agentúry DPA sa ale pravdepodobne z veľkej časti zastaví na celý deň diaľková doprava prevádzkovaná spoločnosťou DB. Vlaky sa totiž ráno nevypravia na trať. 

Na nemeckej železnici sa naposledy štrajkovalo celý deň pred troma týždňami. Zástupcovia zamestnancov požadujú okrem iného zvýšenie mesačného príjmu zamestnancov minimálne o 650 eur. 

Na dlhšie čakacie doby a dokonca aj oneskorenie alebo rušenie letov sa budú musieť pripraviť aj cestujúci leteckou dopravou. Odborový zväz Verdi vyhlásil na štvrtok a piatok celodenný výstražný štrajk v oblasti bezpečnosti na letiskách v Düsseldorfe, Hamburgu a Kolíne nad Rýnom/Bonne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok