Nezvestných je sedemtisíc ukrajinských vojakov. Kyjev dúfa, že sú zajatí, nie mŕtvi

ta3 tasr
18.4.2023 18:34

Vo vojne Ruska proti Ukrajine je nezvestných viac ako 7000 ukrajinských vojakov, uviedol ukrajinský splnomocnenec pre nezvestných Oleh Kotenko v televíznom vysielaní. Dúfa, že väčšina nezvestných je nažive v ruskom zajatí.

Nezvestných je sedemtisíc ukrajinských vojakov. Kyjev dúfa, že sú zajatí, nie mŕtvi
TASR/AP

"Skutočne je také číslo, je to trošku viac ako 7000. Dúfame, že ľudia, ktorých hľadáme, sú v zajatí," povedal splnomocnenec podľa ukrajinských médií. Dodal, že obvykle 60 až 65 percent nezvestných sa nakoniec nájde nažive v zajatí. "Ostatní bývajú, bohužiaľ, mŕtvi," konštatoval.

Kyjev, podobne ako Moskva, nezverejňuje svoje straty vo vojne, ktorá trvá 419. deň. Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov cez víkend naznačil, že celkové ukrajinské straty - teda zabitie, zranenie, nezvestní a zajatí vojaci - sú menšie ako počet obetí februárového zemetrasenia v Turecku; tento počet presiahol 50 000.

Ukrajinské vedenie už skôr verejne ohlásilo, že presné údaje o stratách zverejnia až po vojne. Napriek tomu čas od času zovšeobecnené údaje z Kyjeva zaznejú. Napríklad v decembri poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak vyhlásil, že Ukrajina od ruského vpádu do konca novembra prišla o približne 13-tisíc zabitých vojakov a že väčšinu ranených sa darí zachrániť a vrátiť do armády.

Po nedávnom úniku dokumentov z Pentagónu sa na verejnosť dostala informácia, že americké spravodajské služby odhadujú nezvratné straty ukrajinských síl na 16 000 až 17 500 vojakov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok