Cesta slobody vo Vysokých Tatrách prejde rekonštrukciou. Skomplikuje to dopravu

ta3
18.4.2023 20:26

Život v celých Vysokých Tatrách zmení na istý čas projekt rekonštrukcie Cesty slobody. Postupné uzatváranie vyše 40-kilometrovej dopravnej tepny skomplikuje dopravu, zásobovanie i záchranné akcie. Počas rekonštrukcie Cesty slobody sa budú musieť prispôsobiť všetci-miestni, ale aj návštevníci Vysokých Tatier.

Naposledy Cestu slobody komplexne opravili pred rokom 1970. Odvtedy len látali-plátali. Aj to iba tam, kde to už bolo nevyhnutné. Na Ceste slobody boli poškodené mosty a viackrát sme aj v našich reportážach hovorili o zosuvoch pôdy.

K situácii sa vyjadril Jozef Štefaňák, primátor mesta Vysoké Tatry: "Technický stav cesty už nespĺňal dnešné požiadavky, dnešné parametre. Cesta bola v určitých úsekoch viac ako 55-ročná primeraná týmto klimatickým a poveternostným podmienkam aj nadmorskej výške. Bola opotrebovaná."

Oprava Cesty slobody rozhodne nebude lacná. Štyridsaťtri kilometrový úsek pohltí 42 miliónov. Oprava kilometra cesty teda bude stáť v priemere bezmála milión.

Oprava magistrály naprieč celými Tatrami si bude vyžadovať dopravné obmedzenia. Už teraz sú na šiestich miestach. Pracujú na nich dve rôzne stavebné spoločnosti. Technologicky ide o náročnú rekonštrukciu.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok