Prežil kolaps Sovietskeho zväzu aj nestabilitu. Stratí Rusko prístup k Bajkonuru?

ta3/KG
21.4.2023 06:00

Bajkonur je už takmer sedem desaťročí symbolom ruského vesmírneho programu. Rozľahlý komplex, ktorý sa nachádza v Kazachstane, si na svoj účet pripísal množstvo úspechov. Do vesmíru vypustil stovky rakiet a zohral kľúčovú úlohu pri lete Jurija Gagarina. Po sporoch s Kazachstanom však hrozí, že Rusko o prístup k Bajkonuru príde.

Prežil kolaps Sovietskeho zväzu aj nestabilitu. Stratí Rusko prístup k Bajkonuru?
Profimedia

Predstavitelia Kazachstanu sa zdráhajú pred veľkou investíciou do projektu. Spytujú sa, prečo stavať odpaľovaciu rampu pre novú raketu, keď nikto nechce alebo nemôže uzavrieť zmluvu s Roskosmosom?

"Konečný termín dokončenia projektu Baiterek bude stanovený po úprave štúdie realizovateľnosti," povedal Kuat Mustafinov, generálny riaditeľ kazašského partnera v spoločnom podniku, pre kazašskú spravodajskú stránku InformBuro.

Nurlan Aselkan bagatelizoval akýkoľvek politický rozmer sporu. “Súdny spor nie je snahou Kazachstanu vytlačiť Rusko z Bajkonuru,” povedal. Dodal, že Baiterek "je momentálne kufor bez rukoväte,” a predpovedal, že Roskosmos bude aj v nasledujúcich piatich rokoch pokračovať v preprave ľudí a nákladu z Bajkonuru na vesmírne stanice.

Kontroverzie Roskosmosu

Zdá sa, že mnohé z problémov, ktorým v súčasnosti Roskosmos čelí, si podľa pozorovateľov vesmírneho program spôsobuje sám.

Minulý rok, len niekoľko dní predtým, ako mal Roskosmos vypustiť najnovšiu sériu satelitov pre OneWeb (pozn.red.: poskytovateľ prístupu na internet z nízkej obežnej dráhy Zeme), vtedajší šéf agentúry Dmitrij Rogozin chcel od britskej spoločnosti záruku, že družice nebudú slúžiť na vojenské účely. OneWeb následne rozhodol o prerušení všetkých štartov svojich družíc z kozmodrómu Bajkonur.

Rigozin počas pôsobenia vo funkcii riaditeľa Roskosmosu vyslovil niekoľko kontroverzných komentárov, vrátane toho, že umelú dieru nájdenú v ruskej kapsule vytvoril úmyselne americký astronaut.

Rogozin tiež umožnil trom kozmonautom na stanici pózovať s vlajkami separatistických síl na východe Ukrajiny, čo zo strany NASA vyvolalo verejné odsúdenie. Niekoľko dní po incidente bol Rigozin nahradený bývalým podpredsedom vlády Jurijom Borisovom.

"Pred inváziou na Ukrajinu existovali signály o nedodržiavaní kontroly kvality a o starnúcej pracovnej sile. Potom sú tu aj problémy s financovaním,“ povedal Brian Weeden, bývalý dôstojník amerického letectva, ktorý je odborníkom pre Secure World Foundation, think-tank so sídlom v USA.

"Kvôli Ukrajine stratili medzinárodný trh a majú oveľa ťažší prístup k počítačovým čipom," povedal. "Nemyslím si, že si každý plne uvedomil, aký to malo vplyv. Iné krajiny sa snažia nájsť iných poskytovateľov. Zničilo to dôveru v ruský vesmírny program."

"Aj keď mali spoľahlivé vybavenie a schopnosti, (ruská vláda) sa správala spôsobom, ktorý z nich urobil nespoľahlivého poskytovateľa,“ povedal McClintock. "A tak si zatvorili dvere ako čokoľvek iné, len nie spoľahlivý medzinárodný štartovací zdroj."

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok