Ruskí kozmonauti na vesmírnej stanici oslavovali dobytie Luhanskej oblasti. NASA tento krok odsúdila

TA3 ČTK
8.7.2022 14:25

Oslava ruských vojenských úspechov na Ukrajine zo strany ruských kozmonautov na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice je v zásadnom rozpore s hlavným účelom stanice. Vo vyhlásení to uviedol americký Národný úrad pre letectvo a vesmír. Ruskí kozmonauti v pondelok oslávili dobytie východoukrajinskej Luhanskej oblasti ruskými silami. Vesmírna agentúra Roskosmos zverejnila snímku, na ktorej ruská posádka pózuje s vlajkou proruských separatistov.

Ruskí kozmonauti na vesmírnej stanici oslavovali dobytie Luhanskej oblasti. NASA tento krok odsúdila
Telegram/Roskosmos

Rusko samostatnosť samozvanej Luhanskej ľudovej republiky a Doneckej ľudovej republiky uznalo krátko predtým, než vo februári vojensky napadlo Ukrajinu. Útok odôvodnilo okrem iného potrebou chrániť tamojšie ruskojazyčné obyvateľstvo pred údajným útlakom Kyjeva.

NASA vo vyhlásení rozhodne odmietla "využitie Medzinárodnej vesmírnej stanice na politické účely". Podpora vojny proti Ukrajine je podľa úradu "v zásadnom rozpore s hlavnou funkciou stanice, ktorou je rozvoj vedy a techniky na mierové účely".

Americký denník The Washington Post pripomína, že ide zo strany NASA o pomerne vzácny komentár na adresu ruského Roskozmosu. Podľa denníka sa americký úrad od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu snaží zachovať predchádzajúcu úroveň spolupráce s Ruskom na ISS, kde obe krajiny pôsobia viac ako 20 rokov.

Šéf ruskej agentúry Roskosmos Dmitrij Rogozin necelé tri týždne po začiatku vojny na Ukrajine pohrozil Západu pádom ISS, pokiaľ zostanú v platnosti protiruské sankcie. Upozornil, že ISS držia na obežnej dráhe len motory ruských lodí, ktoré pravidelne vyrovnávajú pokles trajektórie stanice. Spojené štáty zaisťujú podporu života na stanici a dodávky energie.

Na ISS sú teraz traja ruskí kozmonauti. Dopĺňajú ich traja americkí astronauti a ich talianska kolegyňa z Európskej vesmírnej agentúry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok