Prežil kolaps Sovietskeho zväzu aj nestabilitu. Stratí Rusko prístup k Bajkonuru?

ta3/KG
21.4.2023 06:00

Bajkonur je už takmer sedem desaťročí symbolom ruského vesmírneho programu. Rozľahlý komplex, ktorý sa nachádza v Kazachstane, si na svoj účet pripísal množstvo úspechov. Do vesmíru vypustil stovky rakiet a zohral kľúčovú úlohu pri lete Jurija Gagarina. Po sporoch s Kazachstanom však hrozí, že Rusko o prístup k Bajkonuru príde.

Prežil kolaps Sovietskeho zväzu aj nestabilitu. Stratí Rusko prístup k Bajkonuru?
Profimedia

Bajkonur prežil kolaps Sovietskeho zväzu aj následnú ekonomickú nestabilitu Ruska. Stál za zrodom vládnej agentúry Roskosmos, ktorá zodpovedá za ruský vesmírny program a letecký výskum. V súčasnosti ale hrozí, že Rusko stratí prístup k Bajkonuru, píše RFE/RL.

Dôvodom je zmluvný spor medzi Roskosmosom, ktorý Kazachstanu platí ročne približne 115 miliónov dolárov za prenájom komplexu, a kazašskou spoločnosťou, ktorá spolupracuje s Roskosmosom na výstavbe nového, viacmiliardového štartovacieho zariadenia s názvom Zenit-M.

Úpadok Ruska

Kazašské úrady zabavili aktíva hlavného prevádzkovateľa Roskosmosu na Bajkonure s odvolaním sa na nezaplatené dlhy a požadujú 26 miliónov dolárov. Ruskí predstavitelia predložili protinávrh vo výške 220 miliónov dolárov.

Kľúčový projekt Zenit-M ruskej vesmírnej agentúry je tak v ohrození. Rusi bez nového štartovacieho zariadenia nebudú schopní vypustiť raketu novej generácie Sojuz-5, do ktorej Moskva vkladá nádej, že nahradí zaužívanú raketu Proton-M, ktorá používa toxické palivo, ktoré Kazachstan už roky kritizuje za znečisťovanie okolia. Bez rakety Sojuz-5 Rusi tiež prídu o potrebné príjmy z komerčných satelitných štartov – biznisu, v ktorom až do invázie na Ukrajinu zaznamenával Roskosmos úspech.

"Je to posledný príznak neustáleho úpadku Ruska v súvislosti s jeho postavením ako kozmického veľmocného štátu," povedal Bruce McClintock, bývalý obranný atašé na americkom veľvyslanectve v Moskve a vedúci výskumník pre kozmickú politiku v think-tanku RAND Corporation. "Nemyslím si, že Rusko v najbližšej dobe stratí prístup k štartom na Bajkonure - možno v dlhodobom horizonte," povedal.

"Myslím si, že budúcnosť Bajkonuru vyzerá veľmi mizivo," vyhlásil Bart Hendrickx, belgický expert a dlhoročný pozorovateľ sovietskeho a ruského vesmírneho programu. "Sojuz-5 vyzerá ako jediný projekt, ktorý môže udržať Bajkonur nažive aj po roku 2030," povedal. "Ak by tieto nedávne udalosti ohrozili budúcnosť tohto projektu, potom by to bol veľký problém."

"Situácia je dosť vážna," tvrdí Nurlan Aselkan, šéfredaktor a vydavateľ kazašského časopisu Space Research And Technology. "Situácia v Bajkonure sa mení z relatívne stabilnej do problematickej, ktorá musí byť vyriešená."

Nový kozmodróm

Po rozpade Sovietskeho zväzu sa v Rusku vynárali otázky, čo robiť s najväčším vesmírnym komplexom na svete, ktorý sa zrazu ocitol v cudzom štáte. Pre dedičov sovietskeho vesmírneho odkazu bolo prvoradé zachovanie neporušenej infraštruktúry Bajkonuru. V roku 1994 podpísala Moskva s kazašskou vládou 50-ročnú nájomnú zmluvu, ktorú neskôr predĺžili do roku 2050.

Rusi si napriek tomu uvedomovali, že potrebujú ďalšiu alternatívu. Dlhodobo fungujúci kozmodróm v Plesecku v Archangeľskej oblasti sa vzhľadom na jeho severnú polohu staral najmä o štarty vojenských satelitov. V 90. rokoch sa tak zrodili plány na vybudovanie nového kozmodrómu Vostočnyj, ktorý sa nachádza v regióne Amur neďaleko čínskych hraníc.

Výstavba kozmodrómu Vostočnyj sa začala v roku 2011. Projekt sa nevyhol prekročeniu rozpočtu a korupcii. Náklady stále stúpajú a v súčasnosti sa odhadujú na 7,6 miliárd dolárov. Desiatky ľudí vyšetrovali pre spreneveru a krádež. Robotníci štrajkovali pre nevyplatené mzdy. V roku 2021 najvyšší ruský audítor uviedol, že inšpektori objavili v roku 2020 v Roskosmose finančné nezrovnalosti vo výške 30 miliárd rubľov (400 miliónov dolárov).

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok