Ako dostať Európu na Mesiac? Neprespite ďalší technologický boom, apelujú odborníci

ta3/Samuel Drozda
5.4.2023 06:00

Európa musí vyvinúť svoje vlastné nezávislé prostriedky na to, aby mohla dostať astronautov do vesmíru. Inak európske krajiny riskujú, že zmeškajú ďalší veľký technologický boom, varuje panel odborníkov, ktorého správu si objednala Európska vesmírna agentúra.

Ako dostať Európu na Mesiac? Neprespite ďalší technologický boom, apelujú odborníci
Relativity Space via AP

Správa od poradenskej skupiny The High Level Advisory Group (HLAG) hovorí, že situácia vo vesmíre je podobná tej, v ktorej sa pred 20 rokmi nachádzal internet, píše BBC. "Ak nebudete konať, Európa príde o ďalšiu vlnu Googlov a Amazonov," argumentuje panel. Európska vesmírna agentúra (ESA) požiadala skupinu o plán, ako dostať Európanov na Mesiac "do 10 rokov"

"Súčasné odhady "vesmírnej" ekonomiky sa pohybujú medzi 350 až 450 miliardami eur, avšak nezávislé predpovede odhadujú, že do roku 2040 môže hodnota tohto sektora dosiahnuť jednu miliardu eur," uvádza sa v správe.

"Krajiny a regióny, ktoré si nezabezpečia svoj nezávislý prístup k vesmíru sa stanú strategicky závislými a ekonomicky oddelenými od hlavnej časti tohto hodnotového reťazca," píše sa ďalej v správe. HLAG bola požiadaná, aby posúdila ekonomickú a geo-strategickú pozíciu Európy v rámci globálneho vesmírneho ekosystému pred hlavným summitom európskych ministrov, ktorý sa bude konať v novembri. Je možné, že stretnutie dodá dostatočný politický impulz na nové smerovanie európskych vesmírnych snáh.

Tradične sa európsky svetadiel zameriaval najmä na vesmírnu vedu, ako sú teleskopy, a civilné použitie, ako sú satelitná navigácia a pozorovanie Zeme. Aby však Európa dostala svojich astronautov do vesmíru, musela sa v minulosti spoliehať buď na americké, alebo ruské raketové systémy. V 80. rokoch dokonca ESA uvažovala o nezávislom vesmírnom sektore, ale odradili ju náklady späté s konceptom raketoplánu "The European Hermes".

The European Hermes ESA

Skupina HLAG varuje, že Európa nemôže naďalej zaostávať za ostatnými krajinami. Iné, vrátane Číny a Indie, akútne presadzujú plány na svoje vesmírne lety. Tieto krajiny budú prospievať z tzv. "Apollo efektu", uvádza skupina. Ide o technický a ekonomický "výbuch", ktorý americká ekonomika zažila v 60. a 70. rokoch, keď USA pristáli na Mesiaci. 

"Mala by byť Európa ambiciózna, potvrdiť svoje vedúce postavenie a byť v tomto ekosystéme vodcom alebo máme byť pozorovateľom a juniorským partnerom, akým sme teraz? V tejto správe nájdete odpoveď," povedala novinárom členka HLAG Stefania Gianniniová, bývalá talianska ministerka školstva a výskumu.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok