ANKETA: Vyhľadávajú akcie a kupujú menej mäsa. Koľko míňajú Slováci na potraviny?

ta3/Milan Špak
19.4.2023 00:00

Podľa spotrebného koša Štatistického úradu SR na rok 2023 si 62 percent Slovákov, teda približne 3,4 milióna ľudí, môže mesačne dovoliť minúť na potraviny 190 eur, čo predstavuje 6,34 eura na deň. Na to, koľko míňajú na potraviny slovenské domácnosti, sme sa pýtali v uliciach Bratislavy.

Nakupovanie potravín v obchode
TA3 / David Duducz

Janka, 28 rokov

Túto sumu a viac si môžem dovoliť mesačne minúť, keďže sme v domácnosti obaja pracujúci. Možno sa situácia zmení, ak budeme v budúcnosti viacerí v domácnosti a niektorí bez príjmu. Nemusela som sa obmedzovať, stále si dokážem daný produkt nájsť prípadne aj v inom obchodnom reťazci. Odporúčam vyhľadávať alternatívne produkty a sledovať ceny vo viacerých reťazcoch. Taktiež je dobré vytvoriť si zásobu produktu, ak je v dobrej cene a nepokazí sa.

Peter, 52 rokov

Zrejme je to viac. Minieme, dajme tomu, okolo 300 eur. Určite sme museli niektoré veci obmedziť. Napríklad už nenakupujeme mäso v takom množstve ako kedysi. Tiež pozeráme po akciových tovaroch. Čo sa týka nejakých tipov, ako ušetriť, možno by som odporúčal variť si do práce, pokojne aj na niekoľko dní dopredu. Veľa ľudí totiž chodieva na obedy do jedální alebo reštaurácií.

Táňa, 60 rokov

Koľko míňame závisí hlavne od toho, koľko nás je v domácnosti. Keď za nami prídu niekedy deti, tak je to aj okolo 300 eur za mesiac. Nedá sa povedať, že by sme sa museli niečoho zriecť, zatiaľ to s manželom zvládame. Snažíme sa kupovať slovenské výrobky, no je pravdou, že ak vidíme niečo, čo je lacnejšie, tak skôr vezmeme to. Taktiež viac študujeme letáčiky, ktoré nám chodia do schránok.

Adam, 32 rokov

Žijem sám, takže je to zrejme niekde v rovine, ktorú ste spomenuli, možno aj menej. Aj keď k tomu teda nerátam stravovanie v reštauráciách a podobne. Našťastie, zatiaľ sa nemusím zriekať ničoho, no viac premýšľam nad tým, čo a koľko toho kupujem. Radšej nakupujem v menších množstvách, aby sa nestalo, že niečo nestihnem spotrebovať a musím to vyhodiť. Chodím tak síce do obchodu častejšie, no nemám s tým problém.

Jana, 41 rokov

Myslím si, že u nás sa míňa viac, no nie výrazne. Asi sa vojdeme do 300 eur. Ostali sme verní značkám, ktoré sme nakupovali aj pred týmto zdražovaním. Máme dve malé deti, takže sa snažíme nakupovať slovenské a kvalitné potraviny. Čo sa zmenilo je, že omnoho viac si prezeráme akciové letáky a snažíme sa nakupovať zlacnené produkty.

Treba si na tie akcie počkať, vtedy sa to naozaj oplatí. Napríklad maslo, ktoré asi každá rodina spotrebúva vo veľkom, dokáže byť výrazne lacnejšie. To isté aj mlieko. Reťazce tiež ponúkajú rôzne kupóny, dávajú niekedy päť percent zľavu, niekedy desať. Podľa mňa je šikovné využiť aj to. Nezdá sa to, ale každé ušetrené euro pomôže. "Babka k babce" a na konci roka je to potom celkom výrazná suma.

Zuzana, 59 rokov

Nepočítam, koľko za mesiac miniem na potraviny. Jasné, že sa snažím využívať akcie. To asi každý. Niekedy sa to ale nedá, keď človek potrebuje niečo súrne kúpiť. Musela som trochu obmedziť mäso, vyberám si ho podľa ceny. Preferujem slovenské, no nie je lacné a mám pocit, ako by sa z trhu vytrácalo. Podľa mňa si treba premyslieť, čo chceme nakúpiť. V mojom prípade to tak nie je, no ľudia nakupujú zbytočne veľa, a potom ani poriadne nevedia, čo majú doma v chladničke.

Hana, 62 rokov

Úprimne, nemám to spočítané, no predpokladám, že je to viac. Snažím sa vyberať čerstvé potraviny, kupovať, čo je nevyhnutné, nekupujem do zásoby. Čiže odporúčam kupovať toľko, koľko človek spotrebuje. V Bratislave napríklad vôbec nepotrebujeme kupovať žiadne balené vody, bratislavská voda je zdravá. Keď si to spočítame, je to veľká položka. Myslím si, že aj na iných miestach ľudia úplne zbytočne nakupujú plast.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok