ANKETA: Vyhľadávajú akcie a kupujú menej mäsa. Koľko míňajú Slováci na potraviny?

ta3/Milan Špak
19.4.2023 00:00

Podľa spotrebného koša Štatistického úradu SR na rok 2023 si 62 percent Slovákov, teda približne 3,4 milióna ľudí, môže mesačne dovoliť minúť na potraviny 190 eur, čo predstavuje 6,34 eura na deň. Na to, koľko míňajú na potraviny slovenské domácnosti, sme sa pýtali v uliciach Bratislavy.

Nakupovanie potravín v obchode
TA3 / David Duducz

Riaditeľ Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík a alternatív Martin Halás tvrdí, že tretina Slovákov má čistý príjem do 600 eur a na potraviny si tak môže dovoliť míňať len 143 eur mesačne. "V rámci cien potravín, ktoré sú aktuálne na vrchole, bude mať preto väčšina týchto domácností obrovský problém, ako si dofinancovať zvyšok mesiaca apríl 2023," uviedol Halás.

V uliciach Bratislavy sme sa pýtali: 

  • Koľko míňate mesačne na potraviny? Je to viac než 190 eur?
  • Museli ste sa niektorých položiek pri nákupe potravín pre vysoké ceny zriecť?
  • Aké máte tipy a odporúčania na to, ako pri nákupe potravín ušetriť?

Ladislav, 35 rokov 

U nás doma je to určite viac než tých 190 eur, keďže sme štvorčlenná rodina, máme dve malé deti. Odhadujem, že je to aj dvojnásobok, možno aj viac. Je pravdou, že keď idem do obchodu, pozerám sa na ceny a porovnávam, ale nejako sa neobmedzujeme. Kupujem v podstate tie isté výrobky, no občas ma zarazí, keď vidím, o koľko niektoré veci zdraželi.

Ak by som mal mať nejaké tipy, tak je treba sledovať akcie a napríklad ísť aj na niektoré miesta, kde máte viac diskontných obchodov pokope a viete si vybrať z ponuky viacerých reťazcov.

Viera, 70 rokov

Na sto percent je to viac než 190 eur, odhadujem, že niekedy aj 350. Veľmi zdraželi paradajky, takže tých dnes s manželom kupujeme menej. Kupujeme aj menej mäsových výrobkov – šunky, salámy a podobne, jeme skôr viac syrov. Inak odjakživa kupujeme len to, čo potrebujeme. To aj všetkým odporúčam.

Martina, 30 rokov

Určite míňame viac, neviem však presne povedať, koľko to je. Nemusíme sa nejako obmedzovať a niečo si odopierať, skôr viac premýšľame dopredu, čo nám treba, robíme si nákupné zoznamy. Odporúčam práve plánovanie, zdieľaný nákupný zoznam je "gamechanger". Super je aj domáce zaváranie, fermentovanie. Ľudia by sa tiež mali naučiť potraviny správne skladovať a zbytočne neplytvať.

Ema, 51 rokov

Mám to šťastie, že sme s manželom obaja pracujúci a máme dospelé deti, takže si môžeme dovoliť minúť na potraviny aj viac. Poznám však ľudí, ktorí trikrát obrátia euro v ruke, než si niečo kúpia. Jedna vec je zdraženie potravín, ale súvisí to aj so zvýšením cien za energie, a teda aj so zvýšením nákladov na bývanie.

Myslím si, že mnohí ľudia nakupujú "hladní a očami". Nakupujú veci, ktoré nepotrebujú, a potom aj veľa potravín vyhodia. Treba nakupovať rozumne, využívať prípadné akcie a kupovať hlavne len to, čo človek potrebuje a aj spotrebuje.

Matúš, 28 rokov

Sme dvojčlenná domácnosť a mesačne minieme zhruba 250 eur. Momentálne kupujeme potraviny najmä v akcii, tiež menej sladkostí, zeleniny, mäsa alebo exotického ovocia. Treba si prezerať letáky, sledovať, čo je v zľave. Tiež sa dajú kupovať potraviny s krátkou dobou spotreby, ktoré bývajú často v akcii. Dajú sa využívať aj zákaznícke karty. Odporúčam aj zamrazovať potraviny ako pečivo alebo syry – dlhšie tak vydržia a nemusí sa toľko potravín vyhadzovať.

Katarína, 41 rokov

Nakupujem potraviny aj pre otca, takže iste je to viac než 190 eur. Keďže nemáme deti, tak sa nemusíme až tak uskromňovať. Odporúčam nakupovať len to, čo potrebujete a spotrebujete. Ľudia hovoria, ako stále veľa nakupujú, a potom polovica z toho končí v koši. Okrem toho, samozrejme, odporúčam sledovať aj akcie.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok