Z bojov v Sudáne je mestská bitka, zomrelo už 270 ľudí. Strany sa dohodli na 24-hodinovom prímerí

TA3 ČTK
18.4.2023 11:05

Sudánska armáda a jej rivali z polovojenských Jednotiek rýchlej podpory (RSF) sa dohodli na 24-hodinovom prímerí, ktoré má začať o 18:00 SEČ. Televíziu Al-Arabíja to oznámil jeden z armádnych generálov Šamsaddín Kabbáš. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa počet mŕtvych od sobotného prepuknutia bojov zvýšil na 270.

Z bojov v Sudáne je mestská bitka, zomrelo už 270 ľudí. Strany sa dohodli na 24-hodinovom prímerí
TASR/AP

Podľa informácií televízie Al-Džazíra sa však krátko pred začiatkom prímeria v hlavnom meste Chartúme stále bojovalo.

Armáda, ktorá súperí o moc v krajine s milíciami, skôr dojednanie prímeria poprela. "Armáda sa dohodla na 24-hodinovom prímerí od 18:00," uviedol neskôr Kabbáší. Dodal, že dve krajiny susediace so Sudánom sa pokúšajú dodať pomoc oddielom RSF. Neupresnil ale, o ktoré krajiny sa jedná. Dohodu o pokoji zbraní, ktorý má umožniť evakuáciu civilistov a zranených, predtým ohlásil líder RSF, generál Muhammad Hamdan Dagalo.

Televízia Al-Džazíra zhruba dve hodiny pred ohláseným začiatkom prímeria uviedla, že v niektorých častiach sudánskej metropoly sa stále bojovalo. Strety hlásia stanice napríklad v blízkosti prezidentského paláca, ale aj v ďalších častiach mesta.

"Stredisko núdzových operácií sudánskeho ministerstva zdravotníctva uvádza, že bolo zabitých 270 ľudí a vyše 2600 ich bolo zranených," povedal popoludní novinárom šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Bojujúce strany vyzval, aby zabezpečili zraneným a ďalším potrebným ľuďom prístup k zdravotníckym službám. Predchádzajúci údaj zverejnený OSN uvádzal viac ako 180 mŕtvych od soboty.

Na pokoj zbraní vyzval veliteľ oboch strán konfliktu americký minister zahraničia Antony Blinken. Reagoval tak na incident, pri ktorom sa v pondelok ocitol pod paľbou diplomatický konvoj USA. Za incidentom pravdepodobne stáli RSF. Minister hovoril so šéfom sudánskej armády Abdal Fattáhom Burhánom, ktorý je de facto vládcom Sudánu, aj s veliteľom milícií Dagalom.

Najťažšie boje sú hlásené v Chartúme, kde je podľa Medzinárodnej federácie spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca (IFRC) teraz takmer nemožné rozdeľovať humanitárnu pomoc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok