V Sudáne bol napadnutý veľvyslanec EÚ, je v poriadku. Strieľalo sa na konvoj USA

ta3 tasr ČTK
17.4.2023 23:06

Vo svojej rezidencii v Chartúme, kde už niekoľkokrát zúria boje medzi armádou a milíciami, bol napadnutý veľvyslanec Európskej únie v Sudáne Aidan O'Hara. Na twitteri o tom v pondelok neskoro večer informoval šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Server BBC News napísal, že írsky diplomat je v poriadku.

V Sudáne bol napadnutý veľvyslanec EÚ, je v poriadku. Strieľalo sa na konvoj USA
TASR/AP

V utorok americký minister zahraničia Antony Blinken povedal, že sa v pondelok v Sudáne pod paľbou ocitol americký diplomatický konvoj. Borrell napadnutie ambasádora kritizoval ako hrubé porušenie Viedenského dohovoru o diplomatických stykoch a pripomenul, že ochrana bezpečnosti diplomatických priestorov a personálu je zodpovednosťou sudánskych úradov. Podrobnosti o napadnutí nezverejnil.

Hovorkyňa Borrella Nabila Massraliová uviedla, že veľvyslanec "je ok". Agentúre AFP tiež povedala, že bezpečnosť "našich zamestnancov je našou prioritou". Delegácia EÚ podľa nej ale ani po útoku nebola z Chartúmu evakuovaná. Bezpečnostné opatrenia na mieste sa vyhodnocujú, poznamenala.

Príliš podrobností nie je známych ani o útoku na americký konvoj, Blinken ale uviedol, že sa podľa prvotných správ zdá, že za ním stáli sily napojené na Jednotky rýchlej podpory (RSF), ktoré v 45-miliónovej krajine na severovýchode Afriky od soboty bojujú o moc s armádou. Stretom už padlo za obeť okolo 185 bojovníkov aj civilistov a ďalších 1800 ľudí bolo zranených.

Na návrhu prímeria podľa agentúry Reuters teraz pracujú Spojené arabské emiráty a Egypt. Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí sa v televíznom prejave vyjadril aj k skupine egyptských vojakov, ktorých milície zajali. Ubezpečil, že nie sú stranou konfliktu. V krajine podľa neho boli len na cvičenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok