Izrael si pripomína šesť miliónov Židov, ktorí boli zabití počas holokaustu

TA3 TASR
18.4.2023 10:22

Obyvatelia Izraela si v utorok dvomi minútami ticha pripomenuli približne šesť miliónov Židov, ktorí boli zabití počas holokaustu. Informovala agentúra AP.

Izrael si pripomína šesť miliónov Židov, ktorí boli zabití počas holokaustu
TASR/AP

Vozidlá a chodci sa zastavili počas spomienky na ľudí, ktorých nacistické Nemecko a jeho spojenci počas druhej svetovej vojny systematicky zabíjali. Ďalšie spomienkové podujatia sa konajú na školách či komunitných strediskách po celej krajine. Reštaurácie a kaviarne sú zatvorené a televízii či v rozhlase vysielajú program s témou holokaustu.

Počas holokaustu bola zavraždená jedna tretina všetkých Židov vo svete, státisíce ďalších ušli zo svojej vlasti a mnohí z nich neskôr založili Izrael. V Izraeli si holokaust pripomínajú každý rok 17. apríla, celosvetová spomienka býva 27. januára.  

Oficiálne akcie sa začali už v pondelok večer pri pamätníku Jad va-šem v Jeruzaleme. Izraelský prezident Jicchak Herzog v príhovore vyzval verejnosť, aby sa v Deň pamiatky obetí holokaustu zjednotila.

Izrael v posledných mesiacov čelí násilným potýčkam, ktoré sú reakciou proti plánovaným reformám justičného systému. Presadzuje ich premiér Benjamin Netanjahu a jeho pravicová, nábožensky orientovaná vláda. V súčasnosti sú zmrazené a prebiehajú pokusy sprostredkovať a vyrokovať kompromis, hoci zatiaľ bez viditeľného výsledku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok