Násilník udržiava v moci celú domácnosť, obete sa prispôsobujú jeho náladám, hovorí odborníčka

ta3/Denis Dufala
14.4.2023 09:00

Influencerka a podnikateľka Ráchel Karnižová sa na sociálnych sieťach nedávno zdôverila so svojou skúsenosťou s domácim násilím. Prípad vrhol na problematiku nové svetlo. Obetí je však oveľa viac. Odborníčka Barbora Burajová z Koordinačno-metodického centra pre prevenciu násilia na ženách v rozhovore vysvetľuje, že o násilí treba hovoriť, a vtedy, ak obeť mlčí, je potrebné pýtať sa.

Násilník udržiava v moci celú domácnosť, obete sa prispôsobujú jeho náladám, hovorí odborníčka
Barbora Burajová/ ČTK

V rozhovore sa dozviete:

  • kto sú najčastejšie obete domáceho násilia,
  • aké sú najčastejšie dôsledky násilia,
  • ako pomôcť obetiam,
  • ako násiliu zamedziť.

Môžu obete predpokladať, že sa schyľuje k násiliu v domácnosti?

Osoby zažívajúce násilie môžu vycítiť zvyšovanie napätia u páchateľa a zvyčajne sa tomu snažia prispôsobiť svoje správanie. V rodinách, kde je násilie, sa náladám páchateľa neprispôsobuje len priama obeť, ale všetci členovia domácnosti, aby minimalizovali výbuch násilia. Preto násilník udržiava vo svojej moci všetkých.

Dá sa mu predchádzať už v predpolí?

O agresii rozhoduje len násilná osoba. Predísť násiliu sa dá tak, že sa zamedzí osobná prítomnosť páchateľa. Niekedy ale ani to nestačí, pretože násilné osoby využívajú iné spôsoby, ako strpčovať život a kontrolovať obeť. Páchatelia aj po odchode z násilného vzťahu obete sledujú, zasypávajú telefonátmi, esemeskami, e-mailami, ktoré používajú na zastrašovanie.

Začína sa to kontrolou správania

Čo je podľa vás najčastejšia forma domáceho násilia?

Jednoznačne psychické násilie – ponižovanie, nadávky a vyhrážanie sa, spoločne s kontrolou toho, kde sa obeť nachádza, s kým sa stretáva. Ponižujúce a kontrolujúce správanie vždy sprevádza aj prípady, v ktorých sa vyskytuje fyzická alebo sexuálna agresia. V mnohých prípadoch stačí, ak dôjde len k jednému fyzickému napadnutiu alebo demonštrácii ochoty použiť fyzické násilie, napríklad zničením alebo poškodením zariadenia bytu či domu. Potom už stačí len naznačiť, že páchateľ je pripravený fyzicky zaútočiť a obeť sa podvolí akémukoľvek jeho zaobchádzaniu, aby sa vyhla agresii. Psychické násilie je zákerné, nezanecháva viditeľné stopy, ale má rovnako zničujúce následky, ako fyzická agresia. Trauma a dlhodobejšie vystavenie stresu sa napokon môžu prejaviť aj ako poškodenie fyzického zdravia.

O prípade napadnutej influencerky si môžete viac prečítať v článku nižšie.

Čo by mali robiť potenciálne obete domáceho násilia bezprostredne po prvom incidente a čo už môžeme brať ako prvý incident?

Intuitívne všetci cítime, že správna odpoveď by mala byť: odísť z násilného vzťahu. Realita je však zložitejšia a agresor sa otvorene násilne zvyčajne začne prejavovať až v dobe, keď obeť vmanipuloval do vzťahu a je na ňom závislá. Násilné vzťahy sa začínajú kontrolou správania obetí a obmedzovaním jej podporných sietí, či možností odchodu. To sa môže vo fáze zamilovania zamieňať s tým, že partner chce s nami tráviť všetok čas, chce sa o nás starať a preto nemusíme mať vlastné peniaze alebo bývanie, je "iba" žiarlivý, prípadne mu nie sú sympatickí naši príbuzní či známi, a preto nechce, aby sme sa s nimi stretávali.

Napriek všetkému je po incidente dobré sa zdôveriť niekomu, komu dôverujeme. Ak vo svojom okolí takú osobu nemáme alebo sa zdráhame sa zdôveriť známemu človeku, je možné zavolať na anonymnú linku pre ženy zažívajúce násilie na bezplatné číslo 0800 212 212 alebo vyhľadať špecializované poradenské centrum pre ženy, ktoré môžeme nájsť napríklad v tomto zozname. Vždy, ak hrozí bezprostredné nebezpečenstvo životu a zdraviu, sa treba bezpodmienečne obrátiť na políciu.

Kto sú najčastejšie obete domáceho násilia?

Domáce násilia počas celého života zažívajú ženy a muži v rovnakej miere, je mu vystavená jedna štvrtina populácie. Významný je ale rozdiel v osobe páchateľa, pretože väčšinu domáceho násilia páchajú muži, a to ukazujú tak dáta z prevalenčných výskumov ako aj štatistiky polície a súdov. Aj chlapci a muži sú teda najmä viktimizovaní mužskými príbuznými. Významný rozdiel medzi mužmi a ženami je aj pri pohľade na partnerské násilie v intímnych vzťahoch.

Ak ste obeťou akéhokoľvek násilia neváhajte bezodkladne požiadať a vyhľadať pomoc. Máte možnosť kontaktovať bezplatnú nonstop linku 158 alebo 0800 212 212 a navštíviť portál Zastavme násilie.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok