Takáč chce zakázať tranzit ukrajinského obilia. Kontroly sú a fungujú, vyhlásil Bíreš

ta3
17.4.2023 21:01

Zastavili sme dovoz ukrajinskej pšenice a poľnohospodárskych výrobkov. Urobili tak aj susedné krajiny ako sú Maďarsko a Poľsko, čo odsúdil Brusel. Koľko kontaminovaného obilia z Ukrajiny je na Slovensku? Hosťami relácie Téma dňa boli Jaroslav Karahuta (Sme rodina), Emil Macho, Richard Takáč (Smer-SD) a Jozef Bíreš.

tema_dna_98.jpg
TA3

"Teší ma, čo potvrdil pán profesor Bíreš, že Slovensko spotrebúva najmenej pesticídov v rámci EÚ,“ vyhlásil Macho. Myslí si, že kontaminované obilie viedlo k zákazom dovozu v Poľsku a Maďarsku. "Som rád, že Európska komisia dostane zrkadlo, a že s tým bude musieť niečo urobiť,“ dodal.

Čo ostatné produkty?

Karahuta zákaz dovozu včelích výrobkov považuje skôr za ochranu trhu. "Aj keby sa dovážali zdravé potraviny, my ich pri našej produkcii až tak nepotrebujeme,“ uviedol predseda výboru. Slovensko je podľa neho z hľadiska poľnohospodárstva na krehkom ľade. "Máme len 40 percent slovenských potravín,“ objasnil Karahuta. Myslí si, že ak pustíme lacné potraviny na trh, tak to zablokuje našu poľnohospodársku budúcnosť na niekoľko rokov dopredu.

"Som zástanca voľného trhu, ale aj ten musí mať svoje obmedzenia,“ sťažoval sa Macho. "Nestačí nám, že tu máme 90 percent dovozového bravčového mäsa, to tu chceme mať na pultoch skutočne ukrajinský med a cukor?“ spytoval sa predseda komisie. Myslí si, že ak si ľudia zvolia politikov, ktorým nevadí ukrajinský med, tak by sa tomu poľnohospodári mali postaviť. "Ja na Slovensku nechcem mať ukrajinský med, chcem jesť ten slovenský,“ doplnil.

Celú časť relácie Téma dňa si môžete pozrieť tu:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok