Takáč chce zakázať tranzit ukrajinského obilia. Kontroly sú a fungujú, vyhlásil Bíreš

ta3
17.4.2023 21:01

Zastavili sme dovoz ukrajinskej pšenice a poľnohospodárskych výrobkov. Urobili tak aj susedné krajiny ako sú Maďarsko a Poľsko, čo odsúdil Brusel. Koľko kontaminovaného obilia z Ukrajiny je na Slovensku? Hosťami relácie Téma dňa boli Jaroslav Karahuta (Sme rodina), Emil Macho, Richard Takáč (Smer-SD) a Jozef Bíreš.

tema_dna_98.jpg
TA3

Ukrajinské obilie

Jaroslav Karahuta, predseda Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie si myslí, že dodanie stíhačiek na Ukrajinu a zákaz dovozu obilia na Slovensko nemajú nič spoločné. "Strana Sme rodina podporuje solidárnosť s Ukrajinou,“ uviedol. Ukrajinské obilie ho však zneisťuje, keďže môže ohrozovať zdravie Slovákov. "Oceňujem vládu a som rád, že sme obmedzili pohyb ukrajinského tovaru,“ dodal.

Richard Takáč, poslanec NR SR za stranu Smer-SD by takisto nespájal ukrajinské obilie a stíhačky pre Ukrajinu. Uviedol však, že tomu tak je, pretože Smer nepodporuje vyzbrojovanie Ukrajiny. "Vláda prišla s tým, o čom sme už niekoľko mesiacov hovorili,“ vyhlásil poslanec. Takáč vyzval dočasného premiéra Eduarda Hegera, aby zakázal tranzit ukrajinského obilia cez Slovensko. "Táto pšenica môže skončiť v Česku, kde sa prebalí a potom sa dovezie naspäť, kde ju budeme používať,“ dodal.

"Pred ruskou inváziou sme ani nevedeli, čo v ukrajinských potravinách je,“ uviedol Emil Macho, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Podľa predsedu bol s Ukrajinou zavedený iba colný styk a dovozné kvóty. "Európa mala byť tranzitnou krajinou, no nestalo sa tak aj preto, lebo Rusko dováža potravinové produkty do Afriky,“ vyhlásil Macho. Myslí si, že pesticídy a chemikálie, ktoré sú v EÚ zakázané, by sa mohli nájsť aj v iných produktoch z Ukrajiny.

Kontroly fungujú

"Námatkovo sme začali robiť analýzy dovážaného obilia z Ukrajiny už od júla minulého roku,“ povedal Jozef Bíreš, riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Z mlynu, kde sa našlo kontaminované obilie, boli podľa neho už v minulosti robené testy, ktoré vyšli negatívne. "Spotrebiteľ môže byť spokojný, že naozaj tá kontrola je,“ uviedol. Upozornil, že možné ochorenie z pesticídov je dlhodobá záležitosť a nie niečo, čo sa stane zo dňa na deň. "Ak by sme niečo našli, tak určite urobíme opatrenia,“ dodal.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok