Európa by nemala brániť len svoj vlastný mier, myslí si Baerbocková

ta3 tasr
17.4.2023 15:04

Európa by sa nemala obmedzovať len na obranu svojho vlastného mieru a pri svojom konaní musí zaujať široký pohľad na svet. Povedala to v pondelok nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Informuje agentúra AFP.

Baerbocková k novej bezpečnostnej stratégii: Nemecko nemôže byť neutrálne
TASR/AP

Európania sa podľa jej slov nesmú stiahnuť do svojich ulít. "Nesmieme sa obmedziť na obranu európskeho mieru, pretože čelí útoku," povedala Baerbocková po rokovaní ministrov zahraničných vecí krajín G7 v Japonsku. Témou stretnutia bola Čína, pripomína AFP.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron 9. apríla uviedol, že Európa by sa mala vyhýbať krízam, ktoré nie sú jej. Tieto vyjadrenia vyvolali sporné reakcie, pripomína AFP. "Musíme konať zvrchovane a nezávisle so širokým pohľadom na svet, najmä keď iní náhle podnikajú kroky, ktoré škodia nám lebo iným," dodala nemecká ministerka.

Baerbocková tiež upozornila, že Čína chce nahradiť existujúce, záväzné medzinárodné pravidlá svojimi vlastnými pravidlami. Ako príklad uviedla agresívne správanie Pekingu v sporných vodách vrátane budovania umelých ostrovov.

Takéto konanie podľa jej slov ohrozuje medzinárodný poriadok v indo-tichomorskej oblasti. Baerbocková minulý týždeň počas návštevy Číny varovala pred hororovým scenárom v prípade vojenskej eskalácie v Taiwanskom prielive.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok