Nemecká ministerka zahraničia Baerbocková vyzvala Čínu, aby pre Ukrajinu tlačila na Moskvu

ta3 čtk
14.4.2023 08:47

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková vyzvala Čínu, aby použila svoj vplyv na Rusko na ukončenie vojny na Ukrajine. Na tlačovej konferencii so svojím čínskym náprotivkom Čchin Kangom tiež varovala pred eskaláciou okolo Taiwanu a dodala, že všetky konflikty treba riešiť mierovou cestou. Informovala o tom agentúra Reuters.

Baerbocková obhajovala rozhodnutie Nemecka poslať na Ukrajinu ťažké zbrane
AP Photo/Markus Schreiber

Čchin Kang povedal, že je Čína ochotná spolupracovať s Nemeckom; tieto krajiny sú podľa jeho slov partnermi, nie protivníkmi. Ohľadom Ukrajiny je podľa neho Čína ochotná naďalej usilovať o mier a minister tiež vyjadril nádej, že všetky strany zapojené do krízy zostanú "objektívne".

Pokiaľ ide o Taiwan, čínsky minister zahraničia vyhlásil, že ak chcú krajiny rešpektovať princíp jednej Číny, potom je ich povinnosťou stavať sa rezolútne proti taiwanskej nezávislosti. Šéfka nemeckej diplomacie Čínu varovala pred použitím vojenskej sily proti Taiwane. "Konflikty musia byť riešené mierovo," povedala po rozhovoroch so svojím čínskym náprotivkom.

Dodala, že Nemecko sleduje s veľkým znepokojením napätie v Taiwanskom prielive. "Jednostranná, násilná zmena statu quo by pre nás Európanov bola neprijateľná," zdôraznila Baerbocková. Destabilizácia v oblasti by podľa jej slov mala strašné následky pre globálnu ekonomiku a možnú vojenskú eskaláciu označila za "hororový scenár".

Nemecká ministerka zahraničia začala návštevu Číny vo štvrtok av krajine zostane do soboty. Čínu mal navštíviť aj šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell, ktorý ale mal pozitívny test na Covid-19, a preto musel plánovanú trojdňovú cestu odložiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok