Súd oslobodil Airbus a Air France v prípade havárie z roku 2009

ta3 tasr
17.4.2023 14:24

Súd vo Francúzsku v pondelok oslobodil spoločnosti Airbus a Air France spod obvinení z nedbanlivosti v prípade havárie lietadla v júni 2009. Zahynulo vtedy všetkých 216 pasažierov a 12 členov posádky, medzi nimi boli aj slovenskí občania. Informuje agentúra AFP.

Aj keby sa vyskytli u oboch firiem pochybenia, nedá dokázať žiadna príčinná súvislosť medzi týmito nedostatkami a nehodou lietadla, uviedol súd.

Lietadlo typu Airbus A330 francúzskej leteckej spoločnosti Air France sa 1. júna 2009 počas letu z brazílskeho Ria de Janeiro do Paríža zrútilo do Atlantického oceánu. Zahynulo vtedy všetkých 228 ľudí na palube vrátane troch slovenských občanov.

Podľa oficiálne vyšetrovania haváriu spôsobilo viacero činiteľov vrátane pochybenia pilota a námrazy na Pitotových trubiciach. Pomocou Pitotových trubíc sa meria rýchlosť lietadla.

Prokurátori zodpovednosť za nešťastie pripisovali najmä pilotom, ktorí však pri havárii zahynuli. Spoločnostiam Airbus a Air France hrozili v prípade usvedčenia vysoké pokuty.

Sudca rozhodol, že obe spoločnosti nesú občiansku zodpovednosť a nariadil im odškodniť rodiny obetí. O výške odškodného sa má rozhodnúť v septembri. Spoločnosť Air France už rodiny obetí odškodnila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok