Od stredu až po západ. Tečie Slovákom z kohútikov bezpečná voda?

ta3/ Denis Dufala
28.4.2023 00:00

Pozreli sme sa na zdroje podzemnej vody, ktorá po úpravách tečie do kohútikov domácností. Merania podzemnej vody ukázali výskyt škodlivých látok v červených číslach, ale aj zlepšenia v porovnaní s minulosťou. Problematické môžu byť aj vodovodné potrubia. Ako sú na tom okresy Banská Bystrica, Nitra, Trnava, Považská Bystrica či Trenčín?

Od stredu až po západ. Tečie Slovákom z kohútikov bezpečná voda?
ČTK

Čakajovce majú tiež dlhodobý problém s amónnymi iónmi. Ivanka pri Nitre má dlhodobo v červených číslach amónne ióny, mangán, acenaftén, fluorantén, pyrén, dusičnany a železo. 

Objekt

Ukazovateľ

Limit

Namerané

Čakajovce (29490)

Amónne ióny

0,5 mg/l

2,7 mg/l

Ivanka pri Nitre (30590)

Dusičnany

50 mg/l

139 mg/l

Ivanka pri Nitre (30490)

Amónne ióny

0,5 mg/l

0,63 mg/l

Mangán

0,05 mg/l 

0,492 mg/l

Acenaftén

0,1 ug/l 

0,45 ug/l

Fluorantén

0,1 ug/l  

0,706 ug/l

Pyrén

0,1 ug/l

0,477 ug/l

Železo celkové

0,2 mg/l

21,8 mg/l

Železo dvojmocné

0,2 mg/l

22 mg/l


Ďalej od Nitry sídlia obce ako Nová Ves nad Žitavou a Dyčka, ktoré majú dlhodobo zhoršené látky ako amónne ióny, CHSK-Mn, dusičnany, mangán, TOC.

Objekt

Ukazovateľ

Limit

Namerané

Nová Ves nad Žitavou (235690)

Amónne ióny

0,5 mg/l

0,5 mg/l

CHSK-Mn

3 mg/l 

3,3 mg/l

Dusičnany

50 mg/l

56,7 mg/l

Mangán

0,05 mg/l

2,88 mg/l

TOC

3 mg/l

7,7 mg/l

Dyčka (35790)

Amónne ióny

0,5 mg/l

0,5 mg/l

CHSK-Mn

3 mg/l

3,3 mg/l

Dusičnany

50 mg/l

56,7 mg/l

Mangán

0,05 mg/l

2,88 mg/l

TOC

3 mg/l

7,7 mg/l


Trenčínu najbližšie kontrolované zdroje podzemnej vody sú vo Veľkých Bierovciach a Dobrej. Prvý má v červených číslach dusičnany, druhý neprekročil žiadne limity. Ostatné zdroje nevykazujú žiadne vysoké hodnoty látok vo vode.

Trenčiansky okres je napojený na päť vrtov a jeden prameň – Váh. S výnimkou Veľkých Bieroviec, kde sú dlhodobo vyššie hodnoty dusičnanov, boli všetky ostatné merania zdrojov podzemnej vody bez vyšších hodnôt. 

Považskobystrický okres je napojený na tri pramene – Váh. Žiaden z nich nemá vyššie hodnoty ako určuje limit vyhlášky.

Okres Liptovského Mikuláša je napojený na deväť prameňov a dva vrty. S výnimkou Partizánskej Ľupče, kde sa vo vode nachádzajú vyššie hodnoty síranov a Vavrišovej s problémovým mangánom, nižšieho PH a železa, sú ostatné podzemné vody v okrese v rámci noriem vyhlášky. 

Hodnoty národného predpisu

Zdraviu nezávadná pitná voda musí spĺňať hodnoty národného predpisu. Došlo aj k miernemu prekročeniu niektorých hodnôt vo vodách chránených oblastí. Správa sa zamerala na surovú vodu, ktorú dodávateľ zo sledovaných tokov ďalej upravuje. Dodávatelia musia zabezpečovať monitoring aj zdravotnú nezávadnosť výsledným užívateľom.

"Napríklad v prípade železa, ktoré sa v určitom množstve vo vode vyskytuje prirodzene, je dočasné jemné zvýšenie koncentrácie nad stanovený limit zo zdravotného hľadiska v poriadku. Ani takéto zvýšenie však nemôže pretrvávať dlhodobo, preto je nevyhnutné odbery realizovať opakovane a zistenia reflektovať v odporúčaniach. Ak však ide o anorganické ukazovatele ako sú dusičnany, či ťažké kovy ako je olovo a arzén, môže aj jemne zvýšená koncentrácia nad stanovený limit predstavovať vážne zdravotné riziká. To isté platí aj pre organické ukazovatele akú sú napríklad pesticídy, dichlórbenzény a POV," uviedol pre ta3 europoslanec Michal Wiezik.

V najnovšie publikovanom zozname výnimiek na použitie vody, ktorá nespĺňa limity kvality pitnej vody sa nachádzajú tri oblasti. Ide o vodovod Tachty (pozn. red. výnimka trvala tri roky do konca roka 2022), verejný vodovod Veľké Držkovce (pozn. red. výnimka trvala tri roky do 13. marca 2023) a skupinového verejného vodovodu Boliarov – Bačkovík - Kecerovce (pozn. red. výnimka trvá tri roky do polovice októbra 2023). V týchto oblastiach sú dvaja z troch dodávateľov pitnej vody súkromné spoločnosti Karman, VaK SERVIS, a nakoniec verejný subjekt obec Veľké Držkovce. V týchto oblastiach nevyhovoval arzén a dusičnany. Dokopy tieto vodovody sprostredkúvajú vodu nie viac ako 4000 obyvateľom.

"Pravidelnú kontrolu pitnej vody je povinný priebežne vykonávať aj dodávateľ pitnej vody, ktorý je povinný každé zistené prekročenie limitných hodnôt bezodkladne oznámiť príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva," vysvetlila Račková.

"Vzorky pitnej vody sa však neodoberajú pravidelne z každej domácnosti, monitoring sa robí tak, aby rovnomerne reprezentoval kvalitu vody v celom verejnom vodovode. Vo všeobecnosti platí, že pitná voda musí spĺňať príslušné limity v zmysle platnej legislatívy. Na individuálnej úrovni to však niekedy nie je splnené, nakoľko kvalitu pitnej vody ovplyvňuje napríklad aj stav vodovodného potrubia, ktorý môže byť nevyhovujúci a to najmä v starších domoch," uviedol Wiezik.

Percentuálny podiel zo všetkých nahlásených zdrojov s prekročenými hodnotami pesticídov na Slovensku bol v sledovanom období podľa EEA od roku 2013 do 2020 v povrchových vodách 44 %. V prípade podzemných vôd šlo o každé druhé miesto.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok