Volkswagen vybuduje v Indonézii ekosystém batérií pre elektrické vozidlá. Chce dobehnúť Teslu

ta3 tasr
17.4.2023 09:02

Nemecká automobilová skupina Volkswagen (VW) vybuduje ekosystém batérií pre elektrické vozidlá v Indonézii, kde bude spolupracovať s viacerými zahraničnými firmami vrátane čínskeho producenta nerastných surovín Zhejiang Huayou Cobalt. Uviedlo to indonézske ministerstvo investícií. Informuje o tom agentúra Reuters.

Volkswagen logo 1140 px (TASR)
TASR

Výrobcovia automobilov sa obracajú na Indonéziu, ktorá má bohaté zásoby suroviny potrebných pri výrobe batérií. Chcú tak  znížiť svoje náklady a dobehnúť lídra na trhu elektromobilov, americkú spoločnosť Tesla.

Indonézsky minister investícií Bahlil Lahadalia v nedeľu (16. 4.) uviedol, že VW, najväčšia európska automobilka, bude spolupracovať s firmami Vale, Ford, Huayou, francúzskou Eramet a niekoľkými indonézskymi firmami, ako je Merdeka Gold Copper, materská spoločnosť Merdeka Battery, a energetická firma Kalla Group.

Partnerstvo bude pozostávať zo spoločných podnikov a dodávok surovín, uviedol minister vo vyhlásení na priemyselnom veľtrhu v nemeckom Hannoveri, kde sa stretol sa so zástupcami viacerých spoločností vrátane chemického gigantu BASF, Eramet a Volkswagen. Investíciu Volkswagenu má realizovať jeho batériová divízia  PowerCo.

Bahlil tiež povedal, že koncern BASF prejavil záujem o vybudovanie závodu na výrobu batériových materiálov v spolupráci so spoločnosťou Eramet v severnej Indonézii. Celková investícia sa odhaduje na približne 2,6 miliardy USD (2,35 miliardy eur). Indonézia má najväčšie svetové zásoby niklu a snaží sa rozvíjať nadväzujúce priemyselné odvetvia vrátane výroby batérií pre elektrické vozidlá.

Minulý mesiac americká automobilka Ford oznámila svoju prvú investíciu v Indonézii, keď sa pripojila k firmám Vale Indonesia a Huayou v závode na spracovanie niklu v hodnote 4,5 miliardy USD. Volkswagen v marci uviedol, že plánuje investovať 180 miliárd eur počas piatich rokov do oblastí, ako sú výroba batérií a získavanie surovín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok