Armáda a milície v Sudáne súhlasia s humanitárnou pauzou v bojoch, streľba znie ďalej

ta3 čtk
16.4.2023 07:31

Sudánska armáda a polovojenské Jednotky rýchlej podpory (RSF), ktoré spolu od soboty po celej krajine bojujú o moc, sa podľa OSN dohodli na trojhodinovom humanitárnom pozastavení bojov. Podľa AP sa však v Chartúme aj naďalej ozývajú zvuky streľby a ostreľovania.

Na pozastavení bojov, ktoré by umožnilo v naliehavých prípadoch bezpečný priechod civilistom, sa dnes zhodli veliteľ armády Abdal Fattáh Burhán a Muhammad Hamdan Dagalo, ktorý stojí na čele RSF, oznámil vyslanec OSN v Sudáne Volker Perthes. Pokoj zbraniam mal trvať tri hodiny od 16.00 h.

Hodinu po vyhlásení prestávky sa ale v častiach centrálneho Chartúmu stále ozývala pravidelná streľba, píše AP, podľa ktorej v niektorých oblastiach boje dokonca nabrali na sile. Svedok agentúry Reuters v centre metropoly uviedol, že streľba zrejme utíchla. Na pozadí živého prenosu z hlavného mesta je ale podľa Reuters stále počuť streľbu a bolo vidieť stúpajúci dym.

Sudán zápasí s politickou nestabilitou od jari 2019, kedy po niekoľkých mesiacoch masových protivládnych protestov armáda s pomocou RSF zvrhla dlhoročného autoritárskeho prezidenta Umara Bašíra. Moc následne prevzala dočasná vláda, v ktorej boli zastúpení civilisti aj vojaci. Armáda mala predvlani na jeseň moc odovzdať civilistom, namiesto toho však vykonala prevrat. Od soboty sa potom spory medzi armádou a RSF vyhrotili natoľko, že prerástli do boja.

Situácia v Sudáne sa rýchlo zhoršuje a krajina by mohla byť na pokraji rozsiahlej občianskej vojny, povedal dnes stanici Al-Džazíra bezpečnostný analytik Matt Bryden zo skupiny Sahan Research. "Naozaj nepozorujeme žiadne náznaky, že by na stole bola možnosť vyjednávania. Obe strany chcú plné víťazstvo," povedal odborník.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok