Vývoj v Sudáne znepokojil predstaviteľov štátov i organizácií. Vyzvali na upokojenie situácie

ta3 ČTK
15.4.2023 16:43

Predstavitelia jednotlivých krajín a organizácií vrátane Spojených štátov, Európskej únie, Saudskej Arábie či Ruska vyjadrili znepokojenie nad vývojom situácie v Sudáne, kde spory medzi armádou a polovojenskými Jednotkami rýchlej podpory (RSF) prerástli v rozsiahle strety. Informujú o tom zahraničné tlačové agentúry.

Vývoj v Sudáne znepokojil predstaviteľov štátov i organizácií. Vyzvali na upokojenie situácie
TASR/AP

Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell vyzval všetky zapojené sily na okamžité ukončenie násilia. "Vyhrotenie situáciu len sťaží. Ochrana občanov je prioritou. Všetci pracovníci EÚ v krajine sú v bezpečí," napísal Borrell na Twitteri.

V sudánskej metropole Chartúm aj v ďalších mestách sa podľa svedkov od rána ozýva silná streľba. RSF tvrdí, že sa zmocnili prezidentského paláca, kde sídli veliteľ armády, a medzinárodného letiska v hlavnom meste. Súčasný vývoj nasleduje po niekoľkých dňoch napätie medzi armádou a RSF.

Sudán zápasí s politickou nestabilitou od jari 2019, kedy po niekoľkých mesiacoch masových protivládnych protestov armáda zvrhla dlhoročného autoritárskeho prezidenta Umara Bašíra. Moc následne prevzala dočasná vláda, v ktorej boli zastúpení civilisti aj vojaci. Armáda mala predvlani na jeseň moc odovzdať civilistom, namiesto toho však vykonala prevrat.

Situácia je "krehká", uviedol na návšteve Vietnamu v Hanoji šéf americkej diplomacie Antony Blinken. Existuje ale podľa neho nádej, že sa v Sudáne podarí dokončiť prechod k civilnej vláde.

"Naliehavo vyzývame strany konfliktu, aby prejavili politickú vôľu a zdržanlivosť a okamžite podnikli kroky vedúce k prímeriu," uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo zahraničia. Moskva tiež uviedla, že za zvýšených bezpečnostných opatrení aj naďalej funguje ruské veľvyslanectvo v Chartúme.

Hlboko znepokojená vyhrotením konfliktu v Sudáne je tiež Saudská Arábia. Jej diplomacia armádu a milície vyzvala, aby namiesto konfliktu zvolili dialóg. Po upokojení krízy volajú aj Spojené arabské emiráty. Ich veľvyslanectvo v Chartúme podľa správ štátnych médií situácia sleduje s veľkými obavami a vyzýva na "nájdenie mierumilovného riešenia krízy medzi zúčastnenými stranami," napísal server Al-Džazíra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok