V Sudáne sa schyľuje k prevratu. Polovojenské oddiely tvrdia, že kontrolujú prezidentský palác

ta3 čtk
15.4.2023 12:23

Sudánske polovojenské Jednotky rýchlej podpory (RSF) sa v zjavnej snahe prevziať moc dostali do ozbrojeného konfliktu s armádou. RSF tvrdí, že prevzali kontrolu nad prezidentským palácom a že sa zmocnili medzinárodného letiska v Chartúme a letísk v Maruvi na severe a v meste Ubaid na juhu krajiny.

Armáda podľa médií odmietla tvrdenie, že milície majú situáciu pod kontrolou. Strety si zatiaľ vyžiadali najmenej 25 mŕtvych, uviedla agentúra Reuters. 

Prezidentský palác je sídlom veliteľa armády generála Abdal Fattáha Burhána. Civilné politické strany vyzvali medzinárodné a regionálne spoločenstvo, aby v Sudáne okamžite pomohla zastaviť krviprelievanie. Boje sa podľa sudánskych korešpondentov stanice Al-Džazíra rozšírili aj na juhozápad a strety medzi armádou a RSF sú hlásené aj zo Severného Darfúru. Situácia je stále neprehľadná, uviedla stanica BBC.

Sudánske združenie lekárov informovalo, že strety už si vyžiadali najmenej 25 mŕtvych, ďalších 183 ľudí je zranených. Podľa združenia ale zatiaľ nie je jasné, či všetci mŕtvi a zranení sú civilisti.

Z hlavného mesta Chartúmu aj ďalších miest svedkovia počas soboty hlásili silnú streľbu a informovali, že nad Chartúmom z niekoľkých miest stúpa dym. Súčasný vývoj je dôsledkom rastúceho napätia medzi armádou a RSF kvôli začleneniu milície do armády, uviedla agentúra Reuters. Nezhody medzi oboma stranami oneskorili podpis rámcovej dohody o ustanovení civilnej prechodnej vlády medzi armádou a prodemokratickou skupinou. Tá v sobotu vyzvala na okamžité zastavenie bojov a varovala, že strety Sudán uvrhnú "na pokraj úplného kolapsu".

Reportér agentúry Reuters uviedol, že v uliciach hlavného mesta videl rozmiestnené delá a obrnené vozidlá a počul zvuk paľby z ťažkých zbraní blízko veliteľstva aj milície RSF. Armáda tvrdí, že milícia sa pokúsila zaútočiť na jej jednotky v niekoľkých pozíciách. RSF naopak tvrdí, že jej jednotky boli napadnuté armádou, ktorú sama viní z prevratu. Sudánske ozbrojené sily neskôr odmietli akúkoľvek možnosť vyjednávania, kým nebudú milície rozpustené.

Obmedzená letecká doprava

Chaotické udalosti na zemi ovplyvnili aj leteckú dopravu. Civilné lietadlá na trase do Chartúmu boli podľa agentúry AP odklonené alebo boli ich naplánované cesty zrušené. Dopravca Saudskej Arábie Saudi Arabian Airlines uviedol, že jedno z jeho lietadiel sa v Chartúme ocitlo pod paľbou. Cestujúci aj posádka sa podľa neho bezpečne presunuli na saudskoarabské veľvyslanectvo. Letecké spojenie medzi Sudánom a Saudskou Arábiou bolo až do odvolania zastavené, Egypt spojenie s Chartúmom prerušil na 72 hodín. Sudánske vzdušné sily oznámili, že proti RSF začali bojové operácie.

Dlhodobá konfrontácia medzi RSF a sudánskou armádou by mohla znamenať predĺženie sporov v krajine, ktorá už zápasí s hospodárskym kolapsom a kmeňovým násilím. Sudán sa snaží po mocenských bojoch a vojenských prevratoch vrátiť k civilnej vláde.

Na čele RSF stojí bývalý vodca milícií generál Muhammad Hamdan Dagalo. Ten sa postavil na čelo plánovaného prechodu k demokracii, čím znepokojil svojich kolegov z vojenskej správy. RSF spoločne s armádou zvrhla v roku 2019 dlho vládnuceho autokrata Umara Bašíra a vodca RSF je od roku 2019 zástupcom lídra vládnucej suverénnej rady, najvyššieho orgánu v krajine. Ten je zložený zo zástupcov armády a vodcov občianskej spoločnosti, na čele ktorej stojí Burhán.

Dagalo v  rozhovore so stanicou Al-Džazíra označil Burhána za zločincov a obvinil armádu z prevratu. Tvrdí, že vojaci jeho bojovníkov prinútili ku konfrontácii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok