Japonský premiér Kišida bol po explózii bez zranení evakuovaný. Podozrivého zadržali

ta3 čtk
15.4.2023 07:09

Japonský premiér Fumio Kišida dnes vyviazol nezranený z útoku, ochranka ho ale musela evakuovať. Pred verejným vystúpením predsedu vlády v meste Wakajama na západe krajiny hodil nejaký muž z davu predmet, na čo sa ozval výbuch. Podľa japonských médií išlo zrejme o dymovnicu. Polícia podozrivého zadržala. Útok sa stal necelý rok po tom, čo pri atentáte vo volebnej kampani prišiel o život bývalý premiér Šinzó Abe.

Keď sa na mieste ozval zvuk podobný explózii, časť z niekoľkých stoviek ľudí sa dala na útek . Na televíznych záberoch bolo vidieť policajtov, ako premohli a odviedli podozrivého. Na mieste bol zatknutý dvadsaťštyriročný Rjudži Kimura z prefektúry Hjógo, uviedla s odvolaním sa na zdroje z vyšetrovania agentúra Kjódó. Polícia incident podrobnejšie nekomentovala.

Agentúra Kjódó uvádza, že muž predmet hodil priamo po Kišidovi v okamihu, keď šesťdesiatpäťročný politik hovoril s kandidátom vládnej strany. Televízia NHK informovala, že muž bombu hodil v mieste chystaného vystúpenia. Incident sa odohral okolo 11:25 miestneho času (04:25 SELČ). Zranený pri ňom nikto nebol.

Kišida uviedol, že incident by nemal narušiť volebný proces. "Spoločne musíme pokračovať vo voľbách," povedal. "Polícia vyšetruje podrobnosti, ale rád by som sa ospravedlnil za to, že som znepokojil mnoho ľudí a spôsobil im problémy," povedal premiér.

"Voľby sú základom demokracie. Také násilie je neodpustiteľné," vyhlásil tajomník japonskej vlády Hirokazu Macuno, podľa ktorého polícia vyšetruje motívy podozrivého. Dnešný útok prišiel pred miestnymi voľbami a pred doplňovacími voľbami na uvoľnené miesta v parlamente. Hlasovanie je naplánované na 23. apríla, uviedla agentúra AP.

Naoja Tanimoto, ktorý bol v dave ľudí, povedal, že asi desať sekúnd po tom, čo bol muž zrazený k zemi, počul hlasný výbuch. "V rybárskom prístave panuje obvykle pokoj, takže som sa naozaj zľakol. Všetci sme prepadli panike," povedal agentúre Kjódó tridsaťjedenročný Tanimoto.

Incident sa stal v malom rybárskom prístave pri meste Wakajama, ktoré je centrom rovnomennej prefektúry. Policajti po incidente Kišidu okamžite odviedli k autu zaparkovanému blízko a odviezli ho do sídla polície.

Jedna svedkyňa televízii NHK povedala, že stála v dave, keď videla, ako zozadu niečo priletelo. "Bežala som ako zbesila a asi po desiatich sekundách som počula náhly hluk, a moje dieťa sa rozplakalo. Bola som v šoku. Srdce mi ešte búši," povedala. Ďalší svedok povedal, že ľudia kričali a že videl, ako policajti niekoho zatkli tesne predtým, než nastala explózia.

Vlani v júli po atentáte zomrel bývalý japonský premiér Šinzó Abe, ktorý bol rovnako ako Kišida členom Liberálnodemokratickej strany. Atentát viedol k sérii odstúpení policajných náčelníkov a úrady sprísnili smernice ohľadom ochrany politických vodcov a ďalších dôležitých predstaviteľov. Japonsko tento víkend hostí ministerské schôdzky skupiny ekonomicky vyspelých krajín G7. V máji sa bude v Hirošime konať summit G7.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok