Biden sa v Írsku stretol s kňazom, ktorý viedol obrady na pohrebe jeho syna

ta3 TASR
14.4.2023 22:07

Americký prezident v posledný deň svojej cesty do Írska navštívil grófstvo Mayo, z ktorého pochádzajú jeho predkovia. Stretol sa aj s kňazom, ktorý viedol obrady na pohrebe jeho syna v roku 2015. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Biden sa v Írsku stretol s kňazom, ktorý viedol obrady na pohrebe jeho syna
TASR/AP

Biden sa s bývalým vojenským kaplánom americkej armády Frankom O'Gradym stretol v obci Knock v grófstve Mayo na severozápade Írska. Miestna bazilika je pútnickým miestom rímskokatolíckej cirkvi.

Prezident sa počas tohto náhodného stretnutia neubránil slzám. Jeho syn Beau Biden zomrel na následky rakoviny mozgu v roku 2015 vo veku 46 rokov, pripomína AFP.

Americký prezident svoju trojdňovú cestu zakončí prejavom pred verejnosťou pri katedrále v meste Ballina. Jeho rodinný predok Edward Blewitt v roku 1828 predal tehly použité na výstavbu tejto katedrály. Získané peniaze použil na financovanie emigrácie svojej rodiny do USA.

Jedna vetva Bidenovej rodiny pochádza práve z grófstva Mayo. Prezident tam navštívil aj genealogické stredisko s cieľom zistiť viac o svojom pôvode. Vo štvrtok pred írskym parlamentom vyhlásil, že je doma.

Prezident USA v tomto prejave takisto povedal, že príbeh Írska je víťazstvom nádeje nad zúfalstvom. Vyslovil aj jasné varovanie, aby Spojené kráľovstvo užšie spolupracovalo s Írskom a chránilo tak 25-ročnú mierovú dohodu v Severnom Írsku.

Biden v stredu v severoírskom parlamente (Stormont) vyzval na obnovenie regionálnej vlády. Zo Stormontu pred vyše rokom odišla pre nezhody týkajúce sa pobrexitových obchodných vzťahov probritská Demokratická unionistická strana (DUP), ktorá tvorí polovicu systému spoločnej vlády.

Počas svojej cesty sa americký prezident stretol s britským premiérom Rishim Sunakom, ako aj írskym prezidentom Michaelom Higginsom a premiérom Leom Varadkarom či vládnymi predstaviteľmi Severného Írska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok