Biden reaguje na únik dokumentov. Žiada lepšie zabezpečenie citlivých informácií

ta3 TASR
14.4.2023 19:46

Americký prezident Joe Biden žiadal v piatok posilnenie bezpečnosti v spojitosti so spravodajskými informáciami Spojených štátov. Reagoval na nedávny únik utajených dokumentov amerického ministerstva obrany. Informuje agentúra AFP.

db
TASR/AP

"Našej armádnej a spravodajskej komunite som nariadil, aby podnikli kroky s cieľom ešte viac zabezpečiť citlivé informácie a obmedziť ich šírenie," uviedol prezident vo vyhlásení. Dodal, že tím americkej vlády pre národnú bezpečnosť úzko spolupracuje s partnermi a spojencami.

Americký minister spravodlivosti Merrick Garland v piatok uviedol, že za únik množstva utajených dokumentov hrozia veľmi prísne tresty. V piatok sa v Bostone postavil pred súd zamestnanec vzdušných síl Národnej gardy USA Jack Teixeira. Toho vo štvrtok zadržali v súvislosti s únikom tajných dokumentov Pentagónu.

Vzniesli voči nemu obvinenia z držby a šírenia utajených dokumentov vlády USA na základe zákona o špionáži. Sudca ho nariadil umiestniť do väzby až do pojednávania, ktoré sa bude konať na budúcu stredu (19. apríla).

Vyšetrovatelia sa domnievajú, že tento muž so špecializáciou na spravodajskú činnosť viedol internetovú diskusnú skupinu, kde sa objavili tajné dokumenty. Podľa amerických médií sa členom skupiny chválil, že má prístup k utajovaným informáciám, a následne im poskytol fotografie týchto dokumentov.

Vláda USA popri vyšetrovaní posudzuje škody, ktoré mohlo zverejnenie citlivých informácií napáchať. Ide o dokumenty týkajúce sa napríklad vojenských plánov Ukrajiny, ich hodnotenia zo strany USA alebo vzťahov Washingtonu so spojencami.

Americkí predstavitelia pravosť dokumentov verejne nepotvrdili. Hovorca ministerstva obrany však únik označil za "veľmi vážne riziko pre národnú bezpečnosť".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok