Z kozmodrómu vo Francúzskej Guyane odštartovala raketa Ariane 5 so sondou Juice

ta3 čtk
14.4.2023 14:38

Z kozmodrómu Kourou vo Francúzskej Guyane v piatok po štvrtkovom neúspešnom pokuse odštartovala raketa Ariane 5 so sondou Juice, ktorá tým zahájila svoje osemročné putovanie k Jupiteru.

Úlohou prvej európskej misie k tejto najväčšej planéte Slnečnej sústavy je preskúmať miestny systém a trojicu ľadových mesiacov, kde sa pokúsi zistiť, či by na nich mohol existovať život.

Raketa Ariane 5 sa vzniesla o 14:15 SELČ, teda krátko po deviatej hodine ráno miestneho času. V riadiacom stredisku panovalo sústredené ticho prerušované len oznámeniami o splnení čiastkových vytýčených cieľov.

Pôvodne na štvrtok plánovaný štart ESA krátko pred zapálením motorov odložila kvôli výstrahe pred bleskami. "Cesta k Jupiteru potrvá osem rokov, jeden deň preto nič neznamená," povedal Stéphane Israël, šéf francúzskej spoločnosti Arianespace, ktorá štart zaisťovala.

Cieľom misie je preskúmať planetárnu sústavu Jupitera a jeho tri ľadové mesiace. Europa, Callisto a obrovský Ganymedes podľa vedcov pod ľadovou krustou skrývajú oceány, ktoré by potenciálne mohli byť miestom na vznik života. "Našou hlavnou otázkou je, či môžeme v rámci Jupiterovej sústavy nájsť obývateľné miesta. Poznatky o Jupiteri nám odhalia mnohé o našej Slnečnej sústave a ďalších systémoch," uviedol vo štvrtok pri predletovom tlačovom brífingu ESA planetárny vedec Olivier Witasse.

ESA na projekte pracuje od začiatku minulého desaťročia. Misia vyšla na zhruba 1,6 miliardy eur. Na vývoji a testovaní sondy a zariadení sa podľa ESA podieľalo vyše 2000 ľudí z 23 krajín vrátane českých vedcov a podnikov. Juice je vybavená desiatimi prístrojmi vrátane optických kamier, spektrometrov či čidiel elektrického a magnetického poľa, ktoré okrem ľadových mesiacov preskúmajú napríklad aj Jupiterovu atmosféru a magnetosféru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok