História výroby Škoda Auto: Od bicyklov až po moderné elektromobily

ta3/Milan Špak
23.4.2023 18:00

Vozidlá značky Škoda Auto patria na Slovensku dlhodobo medzi najobľúbenejšie. "Škodovky" boli najpredávanejším autom u nás aj v minulom roku. Počiatky českej automobilky so sídlom v Mladej Boleslavi siahajú až do 19. storočia. Pozrite si prehľad tých najdôležitejších míľnikov v bohatej histórii značky Škoda.

História výroby Škoda Auto: Od bicyklov až po moderné elektromobily
ČTK/Profimedia

K výrobcom automobilov s usporiadaním "všetko vpredu" sa Škoda zaradila v roku 1987, a to prostredníctvom legendárneho modelu Favorit, ktorý sa rýchlo stal tým najobľúbenejším. Onedlho sa automobilka stala súčasťou Volkswagenu. Favorit po vyše milióne vyrobených kusov nahradil prvý spoločne vytvorený model Felicia, ktorého výroba trvala do roku 2001. Premiérovým vozidlom plne vyhotoveným pod záštitou nemeckého koncernu sa stala v roku 1996 Škoda Octavia, o tri roky nasledovala Fabia.

Moderná éra

Po prelome tisícročí pokračovala Škoda v raste. Na trh uviedla model luxusných sedanov Superb a vybudovala závody v Rusku, Číne aj Indii. Nasledujúce roky sa niesli v znamení rozširovania a modernizácie. Na trh prišli rodinné typy automobilov Roomster a Yetti aj mestský model Citygo. V roku 2013 Škoda oslávila 15 miliónov vyrobených automobilov a začala sériovú výrobu modelu Rapid Spaceback. V nasledujúcom roku prvýkrát vyrobila a predala milión vozidiel.

Do boja v kategórii SUV vstúpila Škoda v roku 2016 prostredníctvom modelu Kodiaq, ktorý krátko potom nasledoval Karoq. SUV "škodovky" si získali popularitu, za dva roky ich vyrobili vyše milión. V roku 2018 predstavili model Scala a o rok neskôr prvé mestské SUV Kamiq.

Éra elektromobilov sa v Škode začala v roku 2019, keď spoločnosť predstavila modely Citigoe iV a Superb iV. Prvým čisto elektrickým SUV z dielne automobilky so sídlom v Mladej Boleslavi sa stal model Enyaq iV, ktorý v ankete Elektromobil roka 2021 získal prvenstvo v kategórii Elektrické SUV. V kategórii Plug-in hybrid zase uspela Octavia iV. Najnovším prírastkom do rodiny elektromobilov značky Škoda je model Enyaq Coupé RS iV.  

Náročný rok 2022

Minulý rok predstavoval pre výrobcov áut po celom svete výzvy v podobe nedostatku polovodičov, vojny na Ukrajine a ďalších problémov v dodávateľskom reťazci. "Škoda Auto vo svojej novodobej histórii nikdy nebola konfrontovaná s takými rozsiahlymi výzvami ako v uplynulom roku. Naša spoločnosť týmto náročným obdobím napriek tomu prechádza sebavedomo," uviedol Klaus Zellmer, predseda predstavenstva spoločnosti Škoda Auto.

Ako informuje oficiálna stránka, Škoda v minulom roku dodala na celosvetový trh celkovo 731 300 vozidiel. V porovnaní s predchádzajúcim rokom ide o pokles o 16,7 %. Najviac vozidiel smerovalo do Nemecka, Českej republiky a Indie. Práve India zaznamenala v predaji najväčší nárast, a to až o vyše 127 %.

Celkovo bola najpredávanejším modelom Octavia. Na slovenskom trhu bola už tradične najpopulárnejšou "škodovkou" Fabia, ktorá sa v rebríčku najpredávanejších áut umiestnila na druhom mieste. V top 5 na Slovensku sa ocitla aj spomínaná Octavia. V najlepšej pätnástke sa umiestnili aj Kamiq, Karoq, Scala, Kodiaq. Darilo sa aj elektromobilom, odbyt modelu Enyaq iV medziročne stúpol o 20 percent.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok