História výroby Škoda Auto: Od bicyklov až po moderné elektromobily

ta3/Milan Špak
23.4.2023 18:00

Vozidlá značky Škoda Auto patria na Slovensku dlhodobo medzi najobľúbenejšie. "Škodovky" boli najpredávanejším autom u nás aj v minulom roku. Počiatky českej automobilky so sídlom v Mladej Boleslavi siahajú až do 19. storočia. Pozrite si prehľad tých najdôležitejších míľnikov v bohatej histórii značky Škoda.

História výroby Škoda Auto: Od bicyklov až po moderné elektromobily
ČTK/Profimedia

Vznik Škody sa spája s dvomi mužmi. Prvým z nich bol Václav Klement, cyklistický nadšenec, ktorý vlastnil obchod s knihami a hudobninami. Keď sa Klement sťažoval u výrobcu na kvalitu svojho bicykla, dočkal sa od neho nevraživej odpovede. Práve to ho inšpirovalo, aby sa začal venovať výrobe bicyklov.

Druhým mužom, ktorý stál pri zrode značky, bol Václav Laurin. Vyučil sa za zámočníka a ďalej sa vzdelával, vďaka čomu sa napríklad naučil obsluhovať parné stroje. Klement sa rozhodol spojiť sily práve s Laurinom. "Ako vynikajúci technik a vizionár sa mohol pohrať s novými nápadmi a doviesť ich k technickej dokonalosti. Ukázalo sa, že bol skvelým protikladom podnikavej a niekedy výbušnej povahy obchodníka Klementa," uvádza oficiálny web automobilky.

Od bicyklov k autám 

Klement a Laurin s výrobou bicyklov začali v roku 1895, spoločnosť nazvali Slavia. Netrvalo dlho, kým sa ich bicykle stali "synonymom kvality a inovácie". Po troch rokoch sa pustili ako prví v Rakúsko-Uhorsku aj do výroby motocyklov, už pod názvom Laurin & Klement. Takzvané motocyklety sa tešili popularite doma aj v zahraničí a darilo sa im aj na pretekárskych tratiach.

Na prelome storočí sa Klement s Laurinom začali zaoberať aj výrobou automobilov. Po prvých prototypoch predstavili v roku 1905 model Voiturette, o rok neskôr sa spustila jeho sériová výroba. Z malej továrne sa stala akciová spoločnosť. Automobily Laurin & Klement si našli cestu aj na anglický, ruský či dokonca japonský a novozélandský trh.

Vojnové roky 

V období prvej svetovej vojny sa takmer zastavila výroba osobných áut, dôraz sa kládol predovšetkým na vojenské vozidlá. Keď v roku 1924 časť Klementovej a Laurinovej továrne zničil rozsiahly požiar, rozhodli sa pre spojenie s plzenským strojárenským gigantom Škoda.

Najviac ikonickým modelom a vlajkovou loďou značky bola v 30. rokoch minulého storočia Škoda Superb – názov tohto modelu sa zachoval dodnes. Podobne je to aj pri označení Monte Carlo, ktoré sa aj v súčasnosti využíva pri športových verziách modelov Fabia, Scala a Kamiq, uvádza oficiálna stránka. Úspešný bol aj model Škoda Rapid. V týchto časoch sa Škode mimoriadne darilo aj v pretekoch, v roku 1936 získala druhé miesto na prestížnej Rally Monte Carlo.

Podobne ako počas prvej svetovej vojny, aj v období druhej sa musela Škoda pretransformovať na vojenskú výrobu. Pre okupáciu Nemeckom bola táto zmena zamerania povinná. Škoda sa venovala výrobe terénnych vozidiel, ťahačov či častí zbraňových systémov. Na konci vojny továreň zasiahli bomby. V roku 1945 sa znárodnili veľké podniky, medzi ktoré patrili aj Škodove závody.

Spojenie s Volkswagenom

Ďalšie známe označenia Felicia a Octavia uzreli svetlo sveta v roku 1959. Škoda prišla v roku 1964 na trh s koncepciou automobilu s označením 1000 MB, ktorý sa v tých časoch považoval za jeden z najmodernejších.

Išlo o prvý model, z ktorého Škoda vyrobila milión kusov. Práve "embéčkou" sa začalo 23-ročné obdobie, počas ktorého sa motory nachádzali v zadnej časti vozidla. V roku 1969 dostala 1000 MB facelift, a to v podobe modelu Škoda 100.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok